Senast uppdaterad: 03/03/2017
Mina Sidor
Språkhjälp [Hur fungerar det?]

Litteratur


Peter Englund
Peter Englund


Från Boden kommer flera kända författare med nobelpristagaren Eyvind Johnson och Svenska Akademins Peter Englund i spetsen. Andra författare med rötterna här finns möjlighet att träffa på återkommande författarbesök.


Harads föreläsningsförening – det berättande ordet


Harads föreläsningsförening arrangerar ca nio föreläsningar och musikaftnar varje år. Vi bjuder in författare, lektorer och professorer varvat med ”den vanliga människan” under mottot ”Det berättande ordet”. Deras arrangemang vänder sig till alla åldrar och intresseområden.                

Kontaktperson: Annika Berggren

E-post: experience@niac-photo.se

Tel: 070-2313171

Författare från Boden


Eyvind Johnson��ppnas i nytt f��nster, Nobelpristagare i litteratur 1974 och en av 1900-talslitteraturens största namn i Sverige, föddes och växte upp i Boden. Miljöerna här skildras också i en del av hans böcker.

Peter Englund��ppnas i nytt f��nster, historiker och författare. Pristagare av bland annat Augustpriset 1993. Valdes in till Svenska Akademien 2002. Sedan 2009 är han även Svenska Akademiens ständige sekreterare. Föddes och växte upp i Boden.

Birger Vikström��ppnas i nytt f��nster, född i Bredåker men tillbringade barndomen i Västerbotten och återvände till Boden i ungdomen. Sveriges Mark Twain har han bland annat kallats, en av de få humoristerna i Sverige.

Andrea Lundgren��ppnas i nytt f��nster, född och uppväxt i Boden. Bor numera i Stockholm. Författare och litteraturkritiker. De norrbottniska skogarna beskrivs i hennes böcker.


Ulla Ekh��ppnas i nytt f��nster, från Överstbyn, vardagens poet. Hennes texter benämns ofta som vardagsnära.

Arthur Landfors��ppnas i nytt f��nster, från Edefors, Sveriges enda emigrantpoet. Han återvände några gånger under 60-talet till Boden och Edefors.

Stina Aronson��ppnas i nytt f��nsteron, tillbringade några år på Sandträsk sanatorium där hennes make var chefsläkare och fick stoff till Hitom himlen.

Bengt V Wall��ppnas i nytt f��nster, lärare, musiker, dramatiker boende i Stockholm. Har tre självbiografiska böcker som startar i Boden, den första heter Musikens makt.

Arnold RörlingÖppnas i nytt fönster, en av få arbetarförfattare från Boden, skrev även historiska skildringar på senare dagar.

Jenny Rogneby uppväxt i Boden.


Genvägen