Avfall och återbruk
Kluriga sopor
Det är inte alltid helt klart vart du ska slänga ditt avfall. Här har vi samlat vissa kluriga sopor och hjälper dig med hur du ska sortera och slänga avfallet.
Aska (från vedeldning)
Aska från din spis eller kamin där hemma försluter du väl i en påse med dubbelknut och lägger sedan i kärlet för restavfall. Extra viktigt är det att askan inte utgör någon brandrisk, låt den ligga till du är säker att den svalnat helt.
Visste du att ett tunt lager aska med fördel kan spridas på gräsmattan då det höga PH-värdet motverkar mossa.
Böcker
Pocketböcker lämnas i behållare för tidningar/returpapper. Böcker med en hård pärm ska pärmen lämnas i kärlet för brännbart restavfall och sidorna lämnas till tidningar/returpapper.
Tänk på att böcker som du läst ut men är hela kan uppskattas av andra, lämna då istället till återbruk!
Chipspåse
Hur vet jag egentligen om chipspåsen är i plast eller metall? Det känns som plast men den är silverfärgad på insidan?
Prova att knyckla ihop chipspåsen. Vecklar den ut sig igen sak den sorteras som plastförpackning, medans om den behåller formen sak den sorteras som metallförpackning.
Har du ett tomt chipsrör så tar du bort plastlocket och sorterar det som plastförpackning, själva röret sorteras som pappersförpackning och slängs på din återvinningsstation. Röret kan ha en metallbotten, men eftersom förpackningen till störst del består av papper så ska det sorteras enligt det.
Tänk på att vissa chipspåsar kan vara tillverkade av papper och ska då sorteras som pappersförpackning.
Dammsugarpåse
Dammsugarpåsen innehåller diverse som samlats upp i ditt hem och ska slängas i påsen för restavfall.
Dricksglas
Ett trasigt dricksglas är inte en förpackning och slängs därför inte på återvinningsstationen, den slängs istället i ej återvinningsbart (deponi). Det betyder att ett trasigt dricksglas och en tom syltburk inte slängs på samma stället. Men hur kommer det sig? Dricksglas är av en annan kvalitet än förpackningsglas och för att göra det tåligare tillsätts ofta olika material och blandas detta med förpackningsglaset så försämras kvaliteten.
Tänk på att kristallglas kan innehålla tungmetaller som exempelvis bly som är miljöfarligt och därför absolut inte ska ut i kretsloppet.
Frigolit
Sorteras som plastförpackning på din återvinningsstation. Är det större bitar går det bra att åka med dessa till återvinningscentralen.
Kuvert
Är inte en förpackning utan slängs i påsen för restavfallet. Då klistret från kuverten förstör återvinningen ska de heller inte lämnas till pappersåtervinningen.
Ljuskällor
Alla typer av ljuskällor klassas som elavfall. Lampor innehåller farligt avfall såsom kvicksilver och bly och får därför inte slängas i hushållssoporna. Alla uttjänta lampor måste tas hand om så gifterna att gifterna inte sprids och metallen kan återvinnas.
Ljusstumpar
Den lilla ljusstumpen som blir kvar från ditt stearinljus slänger du i restavfallet.
Tips! Samla dina ljusstumpar för att sen smälta ner och stöpa nya ljus.
Läkemedel
Överblivna och gamla läkemedel lämnas in till ditt apotek. Viktigt att läkemedel hanteras på rätt sätt så det inte riskerar att hamna i naturen då de innehåller miljöfarliga ämnen.
Matfett
Är det en mindre mängd matfett kan du torka ur pannan med hushållspapper och sen slänga i det i påsen för matavfall. Är det en större mängd flytande fett kan du med hjälp av en tratt hälla över fettet i en pappersförpackning med kork, exempelvis gräddförpackning, och sedan slänga i påsen för matavfall.
Presentpapper & snören
Presentpapper sorteras som pappersförpackning och lämnas på din återvinningsstation, detta gäller även papper med tejp och etikett på. Snören och glitter slängs i påsen hemma för restavfall. Vissa slår in paket i tidningspapper och då ska dessa istället sorteras som tidningar/returpapper.
Tips! Är pappret inte trasigt kan du spara det och nästa gång du slår in ett paket kan du återanvända presentpapperet.
Påsförslutare - plast med metalltråd på t ex brödpåse
Sorteras som plastförpackning eftersom den till större delen består av plast - även om den kan innehålla metall. Lämnas på återvinningsstationen.
Snus och väl släckta cigarettfimpar
Det är giftigt så det bästa man kan göra med dem är att bränna upp dem. De ska alltså sorteras i (brännbart) restavfall. Viktigt att säkerställa att det är ordentligt släckta fimpar!
Visst vet du att det är olagligt att skräpa ner! Så man får inte kasta fimpar, snusprillor, tuggummi, glasspinnar eller godispapper på marken.
Snusdosan och cigarett förpackningen
Sorterar du efter det material den är gjord av plast eller papper.
Tandborste
Oftast är tandborsten tillverkad av plast och när det är dags att byta ut denna ska det slängas i påsen för restavfall. Eftersom det inte är en förpackning så ska den inte lämnas på din ÅVS. Detta gäller även diskborsten och toalettborsten av plast.
Värmeljus
Metallkoppen på ett värmeljus är inte en förpackning och därför ska denna inte lämnas på din ÅVS. Däremot vill vi gärna att metallen återvinns, lämna istället denna som metall på din återvinningscentral. Tänk på att lossa vekhållaren i mitten innan du slänger båda komponenterna i behållaren för metall. Varför är detta viktigt? I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminium med hjälp av en magnet. Sitter vekhållaren (tillverkad av stål) fast i koppen (tillverkad av aluminium) så följer koppen med och då brinner aluminiumet istället upp i stålbadet.