Lediga småhustomter

Drömmer du om att bygga nytt hus? Bodens kommun har ett varierat utbud av tomter till salu, stadsnära och på landsbygden. Här finns det möjlighet att hitta något för var och en. Kommunen säljer råtomter, vilket innebär att köparen bekostar markberedning, grundläggning, el, vatten, avlopp och dylikt själv. 

Du bokar din tomt via Bodens kommun e-tjänst ”köp tomt” där du med hjälp av mobilt bank-id kan legitimera dig och boka online.

Instruktion: Så bokar du en tomt

För att boka en ledig småhustomt i Bodens kommun använder du vår e-tjänst ”köp tomt”. Du kan bara boka en (1) tomt per hushåll och allt du behöver är ett fungerande Bank-Id. Det är endast privatpersoner som kan köpa tomter.

1. Hitta den tomt du är intresserad av att boka via kartan.

Välj område och markera (klicka en gång) på den tomt du vill köpa (den markeras då med turkos färg). Om den tomt du valt inte har en "köp tomt-knapp", så kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen, Fysisk planering tel. 0921-620 00.

Klicka på Köp till höger. Nu krävs inloggning med mobilt bank-id. Först när du har klickat på köp och loggat in med bank-id blir tomten reserverad i 10 minuter (den markeras med skraffering i kartan). Finns inte knappen köp beror det på att tomten är reserverad av någon annan. Genomförs inte bokningen inom 10 minuter avbryts köpet och tomten blir åter ledig. Du kan när som helst avbryta köpet. 

När du loggat in med e-legitimation, börja med att kontrollera att rätt tomt är vald, att fastighetsbeteckning (ex. Sävast 23:375) och tomt-ID (ex 414) stämmer.

Röd markerade tomter är bokade.

2. Nu öppnas e-tjänsten och du loggar in med Bank-Id. Du har max 10 minuter på dig att fylla i formuläret och skicka in din bokning. Väljer du att avsluta utan att färdigställa formuläret så släpps tomten för andra att boka efter 10 minuter. Finns det medsökande till bokningen så behöver du ha dennes personnummer i beredskap också. Observera att den folkbokföringsadress som är kopplad till ditt Bank-Id endast kan användas till en (1) tomtbokning.

3. Om någon annan har hunnit börja boka tomten före dig så kommer du att få ett meddelande i e-tjänsten om att ”tomten just nu reserveras av någon annan”. Detta innebär att formuläret inte går att använda. Du måste antingen välja att vänta och försöka igen senare eller återvända till kartan för att välja en annan tomt. Tips! Ladda gärna om kartan eller uppdatera sidan.

4. När du godkänt villkoren, titta över förhandsgranskningen och klicka sedan på Skicka in så har du bokat tomten. Obs! Om du har använt mer än 10 minuter för att fylla i formuläret så kan någon annan ha hunnit boka tomten före dig.

5. En bokningsbekräftelse skickas till den e-postadress som du angett i formuläret.

OBS! tomten är inte bokad förrän du fått en bokningsbekräftelse via e-post eller SMS.

Du har nu också möjlighet att logga in när som helst för att följa ditt ärende, skicka meddelande till handläggare på fysisk planering och få svar via Mina Sidor. På Mina Sidor kommer du också att se statusuppdateringar genom hela processen, dessa skickas som notiser till din e-postadress och som sms om du har valt det som alternativ.

Alternativt e-post direkt till fysplan@boden.se

6. En bokningsavgift på 10% av köpeskillingen faktureras när bokningen är genomförd. Pengarna betalas inte tillbaka om du ångrar din bokning. Bokningsavgiften är en del av den totala köpeskillingen för tomten. 

7. En mark- och exploateringsingenjör från Fysisk planering kontaktar dig för återkoppling och information om vad du har bokat, kontrollerar kontaktuppgifter, vilka steg du behöver göra innan köpekontrakt upprättas.

Om en köpare ångrar sin bokning så kommer tomten att åter markeras som grön på kartan. Fakturerad bokningsavgift betalas inte tillbaka.

Om du saknar Bank-Id kontaktar du Medborgarservice på 0921-620 00 eller skicka e-post till fysplan@boden.se.

Observera att tomten riskerar att bokas av någon annan, via e-tjänsten, i väntan på handläggning.

Senast uppdaterad: 2024-02-05