En man paddlar en blå kajak på en spegelblank sjö. I fjärran har solnedgången färgat himlen rosa och orange.

Fritidsaktiviteter

Boden är en plats där fritiden tar en speciell form, där naturen, kulturen och gemenskapen utgör grundpelare i invånarnas liv.

På webbplatsen flyttatillboden.se har vi samlat ihop information om en mängd olika aktiviteter som du kan göra själv eller tillsammans med andra.

chefen I194Historia

För den som är intresserad av historia ger Försvarsmuseum och Rödbergsfortet en god inblick i stadens försvarsarv. Här kan du ta del av både permanenta och tillfälliga utställningar, och familjevänliga aktiviteter. Samtidigt som Boden nu växer och omformas för framtiden, behåller staden sina rötter och traditionsrika kulturer.

Kulturliv

Boden har en rik kulturell tradition. Estetiska programmet på Björknäsgymnasiet har fostrat många begåvade musiker som fortsätter att förgylla stadens evenemang. Teater, dans, musik och biovisningar för både unga och gamla arrangeras av olika föreningar. Arrangemang som Kulturnatta och Boden Alive lockar lokala och nationella akter till staden, medan Havremagasinet Länskonsthall är en kreativ mötesplats för konst och musik.

Skridskoåkning på SvartbyträsketNaturupplevelser

Boden erbjuder en skattkista av naturupplevelser. Vintertid förvandlas landskapet till ett paradis för längdskidåkning, med välpreparerade spår i varje by och stadsdel. Slingrande stigar bjuder in till utflykter året om, med exempelvis gyllene hjortronmyrar som gömda pärlor i det gröna landskapet. Luleälven och Råneälven är paradis för fiske och bad. 

Sommaraktiviteter

Sommaren i Boden är fylld med avkoppling vid sjöar, vandring längs slingrande stigar och bärplockning i midnattssolen. För äventyrslystna finns mountainbike-turer och utflykter till bergen. Boden erbjuder sommaraktiviteter för alla preferenser.

Dans1Stadskärnan

Boden centrum är hem för olika butiker och restauranger som erbjuder allt från lokala specialiteter till internationella rätter. En promenad längs gatorna i centrum är ett trevligt sätt att spendera en ledig dag. Staden erbjuder också en mängd kulturella upplevelser mitt i centrum, med möjligheter att delta i konserter, dansuppvisningar, teaterföreställningar och biovisningar.

Vinteraktiviteter

Vintern i Boden är en magisk tid fylld med en rad spännande aktiviteter. Här kan du njuta av längdskidåkning på välpreparerade spår, delta i ishockeymatcher eller ta skridskor på isbanor. För de äventyrliga finns möjligheter till snöskoteråkning och vinterfiske på de frusna sjöarna. De omgivande fjällen erbjuder också utmärkta möjligheter för skidåkning. 

skoter åsa small

Föreningsliv

Ett starkt civilsamhälle och en rik fritid med gemenskap och meningsfulla aktiviteter är viktiga förutsättningar för att människor ska utvecklas och trivas på en plats. I Boden har vi ett fantastiskt föreningsliv och nära till våra eldsjälar, förebilder och vinnarskallar. 

Senast uppdaterad: 2024-07-01