varmrätt gröndals matupplevelser

Starta eller ta över ett livsmedelsföretag

Livsmedelsföretagaren är ansvarig för att livsmedel som produceras eller säljs är säkra och rätt märkta. För att företaget ska uppnå målet Säkra livsmedel behöver företaget ha rutiner och arbetssätt och övervaka tillverkning, servering och försäljning av livsmedel, så kallat ”system för egenkontroll”. Livsmedlen ska också kunna spåras ett steg bakåt och i vissa fall ett steg framåt i livsmedelskedjan. Ta gärna hjälp av någon av de nationella branschriktlinjerna

Registrera livsmedelsverksamhet

Livsmedelsföretagare är skyldiga att upplysa kontrollmyndigheten, det vill säga Miljö- och byggnämnden, om vilka livsmedelsanläggningar som de ansvarar för, så att de kan registreras eller i vissa fall godkännas.

Vissa livsmedelsverksamheter behöver inte registreras men för att undvika straffavgift ta alltid kontakt med Miljö- och byggnämnden för en bedömning ifall verksamheten är av den storlek och art att den ska vara registrerad. Oavsett registrering eller ej så är dock verksamheten ändå ansvarig för att livsmedlen är säkra, rätt märkta och att de kan spåras i livsmedelskedjan.

Registrering är en enkel process, som går ut på att du anmäler till kontrollmyndigheten att du ska starta verksamhet. Verksamheten får påbörjas 14 dagar efter det att anmälan har kommit in till kontrollmyndigheten. Men du kan också få starta tidigare om kontrollmyndigheten har registrerat verksamheten dessförinnan. Först efter att du har startat din verksamhet gör kontrollmyndigheten ett besök på plats. Anmälningsblankett hittar du längre ner på sidan eller använd E-tjänsten

Avgift

Miljö- och byggnämnden tar ut en avgift för registreringen enligt fastställd taxa, år 2024 är avgiften 1411 kr. Avgiften indexuppräknas varje år.

Livsmedelskontroll

Miljö- och byggnämnden (kontrollmyndigheten) ansvarar för kontroll av livsmedelsanläggningar i kommunen. Nämndens inspektörer kontrollerar att livsmedelsföretagen tar sitt ansvar för att de livsmedel som säljs och serveras är säkra och inte riskerar att göra konsumenten sjuk.

Avgift för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet som hänger samman med kontrollen debiteras efter det att kontrollen har utförts.

Blankett för registrering av livsmedelsanläggning hittar du längst ner på sidan.

Ladda ner dokument
Anmälan om livsmedelsanläggning
Senast uppdaterad: 2024-03-19