Fredsdagen den 7 maj 1945 Foto Aftonbladet, fotograf okänd

Leve demokratin!

En utställning från Forum för levande historia i form av en stadsvandring.

{Texten kommer uppdateras}

Demokratin har fallerat många gånger. I dessa misslyckanden finns lärdomar. För att fatta kloka beslut i dag måste vi ha kunskap om vad som har hänt i historien. Bara då kan vi undvika att upprepa samma misstag. Utställningen Leve demokratin! berättar om de olika skeenden som till slut ledde till att Hitler kom till makten, om hur den folkvalda regeringen tappar kontrollen, hur lagar ändras och hur diktaturen sakta får fäste.

Situationen i dag är annorlunda än den var i Tyskland under mellankrigstiden. Trots detta finns det likheter i samhällsutvecklingen. Vad finns det för lärdomar i det som hände då när vi ser på hur vi kan stärka vår demokrati i dag.

 

Utställningen Leve demokratin! från Forum för levande historia finns i centrala Boden i form av en stadsvandring – med butikernas skyltfönster som utställningshallar mot gatan.  

Startplats Konditori Opalen - Turistcenter - Intersport - 43:an hörnet Kyrkgatan/Kungsgatan  - Team Sportia - Örjans - Enter - Selmas - Färgaregatan - Önska - Boten.

 

För att möjliggöra för att så många som möjligt ska kunna ta del av denna under trygga förhållanden hänger den i skyltfönster och kan tas del av dygnets alla timmar. Om du inte har möjlighet att besöka stadskärnan finns en miniutställning i  PDF-form nedan med materialet.


Arrangemanget är ett samarbete mellan Folkets Hus Gunnarsbyn, Bodens kommun, Forum för levande historia, Folkets Hus och parker, föreningen Företagarna och butiksägarna i Boden.

Foto: Fredsdagen den 7 maj 1945. Aftonbladet, fotograf okänd. 

 

Tid:

Onsdag 27 januari kl 13:00 - Onsdag 10 februari kl 15:00

Plats:

Centrala stan

Ladda ner dokument
Miniutställning Leve demokratin