Betalningsproblem?

Alla kan få problem med sin ekonomi. Det kan finnas olika orsaker till att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Här får du några grundläggande råd. Du får också veta vad som kan hända om du inte kan betala.

Om du har räkningar som du har svårt att betala

Se till att få en helhetsbild över dina räkningar och vilka som är obetalda. Om du måste prioritera bland räkningarna – prioritera då boendekostnader (hyra, bolån, el, hemförsäkring med mera) i första hand. Annars riskerar du att få problem med ditt boende. Du behöver också lägga undan pengar till mat för hela månaden och eventuell medicin. Matkostnaden är en utgift som du till viss del kan påverka själv. 

 

Tips:

  • Ta kontakt med den du ska betala till. Det kan vara bra att de vet om din situation. Tillsammans kanske ni kan hitta en lösning. Ni kanske till exempel kan komma överens att du får betala av räkningen genom flera delbetalningar.
  • Undvik att ta nya lån för att betala de lån eller räkningar som du redan har. Det kan förvärra dina problem.
  • Om du skulle få brev från inkassobolag eller Kronofogden är det bra att du kontaktar dem. Särskilt gäller detta första gången som du får med Kronofogden att göra.
  • Ju tidigare du försöker att reda ut det hela, desto bättre är det.
  • Rådgivningen är till för dig. Av oss får du stöd och råd som gör att du får bättre möjligheter att hitta en lösning på dina svårigheter. Tillsammans kanske vi kan komma på något som du ännu inte har prövat.

 

 

Senast uppdaterad: 2024-01-02