Bilden visar texten #viresergrönt och kommunvapen från Bodens kommun, Kalix kommun, Luleå kommun, Piteå kommun samt Älvsbyns kommun som är med i projektet.

#viresergrönt

Idag reser de flesta till jobbet i bil. Nästan hälften av våra resor under 1 km är bilresor. Det vill vi ändra på! #Viresergrönt är arbetsplatsutmaningen som inspirerar och påverkar för ett ökat hållbart resande till såväl arbetet som under tjänsteresorna.

Hjälp oss att nå målet!

Vi vill ha hjälp av arbetsplatser i Bodens kommun att uppmuntra sina medarbetare att resa mer hållbart, både till och från jobbet men också i tjänsten. För ju fler som går, cyklar eller reser kollektivt desto mindre klimatpåverkan, bättre luftkvalitet och mer utrymme för gröna ytor får vi i vår kommun. På sikt får vi ett samhälle som håller i generationer!

Medalj i grönt resande

Nu kan din arbetsplats bidra till ett mer hållbart samhälle och bli certifierad i tre nivåer. Nästa omgång av #viresergrönt” startar 11 januari 2022. Utmaningen går ut till arbetsplatser från Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn. 

HÄR gör du din anmälan

Så här går det till

Ni som anmält er kommer att jobba med #viresergrönt under ett år. Hur mycket ni vill engagera er är upp till er själva. Alla insatser tar oss närmare vårt mål. Det finns tre nivåer att uppfylla för att få ett certifikat; brons, silver eller guld.

Det här får ni:

  • Introduktionsutbildning för två anställda.
  • Resevaneundersökning på er arbetsplats.
  • Stöd och inspiration.
  • Certifiering: Vi reser grönt (brons, silver, guld).
  • Möjlighet att delta i utmaningar och tävlingar.

Belöningen!

Alla är vinnare i #viresergrönt; individen, organisationen och samhället:

  • Ni får friskare medarbetare samtidigt som ni arbetar mot ett gemensamt mål för en god sak.
  • Er arbetsplats visas upp i ett positivt sammanhang.
  • Ni bidrar till att vi får en bättre stad att leva i både nu och i framtiden

Lite mer om konceptet

#viresergrönt är en tävling mellan arbetsplatser i Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn. Alla arbetsplatser med minst fem anställda är välkomna att delta. Flera arbetsplatser från samma arbetsgivare kan delta i tävlingen, till exempel en avdelning, en skola eller ett kontor. Tävlingen pågår under ett år.

Arbetsplatserna anmäler sig varje år till tävlingen via vår hemsida. Under året arbetar arbetsplatsen med att uppfylla så många kriterier som möjligt. Varje uppfyllt kriterium ger 1, 2 eller 3 poäng. Arbetsplatserna samlar poäng genom att uppfylla kriterierna och når på så vis olika nivåer, brons, silver eller guld. I slutet av året utses den arbetsplats som fått flest poäng till årets vinnare.

Kom igång

I samband med anmälan utser ni två anställda som är ansvariga för hållbart resande och #viresergrönt på er arbetsplats. Dessa bjuds in till en kostnadsfri introduktionsutbildning på två timmar.

När vi fått er anmälan får ni även möjlighet att genomföra en resvaneundersökning bland era anställda som vi sedan hjälper er att analysera. På detta sätt får ni som arbetsgivare reda på utgångsläget och hjälp att förstå vilka insatser som kan ge resultat på just er arbetsplats. Resvaneundersökningen ger er även möjlighet att följa upp arbetet med hållbart resande på arbetsplatsen från år till år. Sedan är det dags att börja samla poäng!

Kriterierna

I PDF-bilagan finns de kriterier som ger poäng.

 

 

Ladda ner dokument
Kriterier för #viresergrönt
Senast uppdaterad: 2022-01-11