Avfall, återvinning & återbruk

Samlad information kring återbruk, återvinning och avfall som kan vara bra att känna till för dig som boende i Bodens kommun. "Avfall är det som blir kvar när fantasin tagit slut."

AKTUELLT

Sommar, sommar, sommar...

ÅVC Brännkläppen stänger idag måndag 5 juni, kl. 13:00
Idag stänger ÅVC Brännkläppen kl. 13.00. För er med grönt kort så har ni fortfarande tillträde fram till kl. 22.00. 

Popup-ÅVC återkommer i september
Vi har under maj kört fyra popup-ÅVC, då vi kommit ut med personal från Återvinningscentralen, Återvinningsmarknaden och Fritidsbanken och ställt upp en tillfällig ÅVC under några timmar på olika ställen.  Denna gång har vi varit i Unbyn, Heden, på Kårbacken och i Norra Bredåker.
Under september poppar vi upp på fyra andra ställen. Håll utkik. 

Ska ni sälja villan eller fritidshuset?
Tänk på att göra flyttanmälan gällande vatten och renhållningen via e-tjänsten.

Äggskal och kattsand ska sorteras som brännbart
Vi komposterar inte matavfallet i Boden, vi gör biogas. Biogas och kompost kräver helt olika förutsättningar vid tillverkningen, där biogastillverkningen förutsätter metanbildande material. Äggskal, grus och sand tillsammans ställer till det i biogasprocessen och sliter hårt på pumparna. Det blästrar anläggningen från insidan och sedan blir det stock i rören. Samma sak gäller med kattsand.

Vi samlar in matavfall från Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn, Kalix, Haparanda, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Biogas-tillverkningen bidrar till minskad miljöpåverkan eftersom det är ett av de renaste drivmedlen som finns i nuläget. I dag drivs bl a personbilar, tjänstefordon, lokalbussar och renhållningsfordon av biogas.

Så lägg äggskalen och kattsanden i kärlet för brännbart avfall – inte i matavfallet!Självservice ÅVC Brännkläppen - besök ÅVC när det passar dig
Vi har nu öppnat för Självservice ÅVC på Brännkläppen. Det innebär att du efter att ha genomgått en webbaserad utbildning får tillgång till Brännkläppens ÅVC på obemannad tid. Detta gäller endast privatpersoner,  företag hänvisas även fortsättningsvis till bemannad tid. 

Uppdatering av hemsidan
Vi arbetar vidare med att uppdatera hemsidan för "avfall, återvinning och återbruk". Var uppmärksam på att rubriker och innehåll kan förändras och flyttas under tiden.  mit

Ladda ner dokument
Avfallstaxa 2023
Ladda ner dokument
Renhållningsföreskrifter Boden...
Ladda ner dokument
Sophämtning - Turlista 2023
Ladda ner dokument
Hushållens sorteringsguide A-Ö
Ladda ner dokument
Avfallsplan
Ladda ner dokument
Återbruksplan
Senast uppdaterad: 2023-06-05