Mingel inomhus på Boden Business park

Boden rankas högst i länet

Under tisdagsmorgonen presenterade Svenskt Näringsliv rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Boden ligger på plats 90, en klättring med 36 placeringar sedan i fjol och bäst i Norrbotten.

Boden klättrar på rankingen av företagsklimat och har nu den bästa placeringen i länet.

– Jag tycker att det är jätteroligt och det är framför allt ett kvitto på att vi är på rätt väg och har lyckats i dialogen med företagarna. De känner att det händer bra saker i Boden. I grunden handlar det om att det är någonting vi gör tillsammans, säger Mats Berg, kommunchef på Bodens kommun.

Syftet med rankingen är att visa var i landet företagare upplever att det är bäst att starta och driva företag. Rankingen bygger på en enkätundersökning där företagare fått svara på frågor och på officiell statistik.

2017 låg Boden på plats 126 i Sverige och avancerar nu med 36 placeringar.

– Vi i Företagarna är oerhört glada över kommunens kloka inställning till en stark samverkan mellan den kommunala verksamheten och vår förening där företagare kan framföra sina åsikter och sina problem i en konstruktiv dialog, säger Rikard Matsson, verksamhetsledare på Företagarna Boden.

Förutom de mötesplatser som anordnas i form av företagsfrukostar och näringslivsdagar träffas kommun och näringsliv kontinuerligt.

– Vi har också olika typer av grupper igång för att jobba med utveckling. Det kan vara centrumutveckling, utvecklingen ute på Boden Business Park och så vidare. Allt det gör vi tillsammans, säger Mats.

– Att vi är en remissinstans i många frågor gör att vi kan påverka och skapa förståelse för företagares villkor. Det gör Boden till en bättre plats att vara företagare på, säger Rikard Mattsson.

Mats Berg tror att det goda resultatet delvis kommer från att kommunen finns nära och är lätt att nå.

– Vi lyssnar, vi kommer inte med lösningar utan vi vill ha ett medskapande. Ingen näringslivsutveckling sker av oss i kommunen, utan grunden är att det sker av företagare. Sen är det vi som ska se till att det finns förutsättningar för det i form av mark, planer, mötesplatser och att man får komma med idéer om hur saker och ting ska utvecklas – då kan det ske näringslivsutveckling, säger Mats.

– Vi vill åt samma håll. Här i Boden har vi skapat en situation där politiker, tjänstepersoner och företagare möts och pratar med varandra, inte om varandra, säger Rikard.

​Läs mer här.

 

Kontakt: 

Mats Berg, kommunchef, Bodens kommun, 0921-621 10mats.berg@boden.se

Rikard Mattsson, verksamhetsledare, Företagarna Boden, 070-374 46 04boden@foretagarna.se

Senast uppdaterad: 2018-10-02