Susann Jonsson, vd på Boden Event, på Gågatan i Boden.

“En stunds avkoppling och något för själen”

I helgen är det dags för årets upplaga av Eyvind, Norrbottens författar- och berättardagar på Folkets hus i Boden. Vi tog ett snack med arrangören Susann Jonsson på Boden Event.

Vad ska man inte missa på Eyvind 2018? 

– Invigningen. Vi har lyckats locka hit en Sverigepreimär med Kattis Ahlström och Niklas Kjellner och deras talkshow som heter Let’s talk.  

Vad kan vi förvänta oss? 

– Mitt när julstressen börjar värma upp kroppen kan man förvänta sig att få en stunds avkoppling och något för själen.  

Vad har du för förhoppningar såhär några dagar innan?  

– Jag hoppas att Bodensarna och kanske en och annan Luleåbo hittar hit och fyller salongerna. Vi har ganska många gästande författare tillresta från hela landet som kommer hit för att möta en publik här, så så mycket publik som möjligt är min förhoppning.  

Vad är fokus på årets författar- och berättardagar? 

– Dels har vi försökt återknyta Eyvindhelgen till Eyvind, den har ju namnet av en Nobelpristagare från Boden så det har vi försökt hitta röda trådar till. Sen har vi också jobbat med ett tema kring det nordliga rummet, alltså att man bor och verkar här eller skriver om geografin och miljön där vi lever. Sen ska det vara kul och lättsinne också, och framför allt står invigningen för det. Men sen har vi en konsert också på lördag kväll, med Johan Airijoki. Han är grymt bra! 

Vad mer kan du rekommendera? 

– Två ganska tunga författarbesök på söndagen, på så sätt att det inte är några lättviktiga böcker men de är viktiga. Det är Berndt Hermele, som har skrivit en bok som heter “Kommer de så skjuter jag oss” och så Hynek Pallas som har skrivit “Ex: Migrationsmemoar”. Det är ett sätt för oss att fundera över frågan om vi någonsin kan lära oss av vår historia.  

Vad är det som händer på fredagen?  

– Vi värmer upp hela helgen med en poesitävling för Björknäsgymnasiet, på fredag klockan 13 i Forum på Folkets hus – fri entré. Det som är extra roligt är att Kattis Ahlström kommer och delar ut förstapriset och håller ett samtal med den elev som vinner tävlingen. 

Vad vill du hälsa till bodensarna?  

– Kom och ha kul! Vi har förtätat Eyvind i år så allt äger rum på Folkets hus. Kliver man in där har man alltid något att välja på att göra under hela helgen som kommer. 

 

KOMM/Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2023-10-16