Fyra gröna skärmar med personer bakom.

Feltryck på röstkort påverkar inte röstningen

De telefonnummer till kommun respektive länsstyrelse som tryckts på röstkorten har blivit omkastade. Den som försöker ringa till länsstyrelsen hamnar hos kommunen och tvärt om. Felet har ingen betydelse för väljarens möjlighet att rösta.

Valmyndigheten har uppmärksammat att telefonnumren till länsstyrelsen och kommunen som anges på röstkorten inför valen den 9 september har bytt plats. Det är korrekta telefonnummer som anges på röstkorten, men de står på fel plats. Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt. Valmyndigheten beklagar det inträffade och förstår att det kan leda till förvirring. 

Vilka konsekvenser får detta för väljarna?
Det påverkar inte väljarens möjlighet att rösta. Det som kan hända är att väljare som ringer till länsstyrelsen för att t.ex. begära rättelse i röstlängden istället hamnar hos sin kommun, samt att väljare som ringer till sin kommun för att t.ex. få veta mer om förtidsröstningslokaler hamnar hos länsstyrelsen istället. Tryckfelet finns på samtliga röstkort i landet, men​ det blir för ont om tid att trycka och skicka ut nya innan förtidsröstningen inleds 22 augusti.  

Senast uppdaterad: 2018-08-17