Tre män och en kvinna står vid ett ståbord. Stämningen verkar allvarlig.

Framtid Boden vill styra kommunen

Förhandlingarna har pågått sedan valet. Nu har ett förslag till koalition med majoritet i kommunfullmäktige presenterats.

Socialdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet skapar tillsammans Framtid Boden. De får 25 av 49 mandat i kommunfullmäktige och räknar med att få majoritet när beslut ska fattas. Det berättade partiernas gruppledare i en presskonferens under torsdagsmorgonen.  

– På kommunfullmäktige den 15 oktober kommer vi att bilda koalitionen Framtid Boden som ska styra Boden den kommande mandatperioden, säger Claes Nordmark (S).  

I kommunfullmäktige utses kommunstyrelsen och planen är att denna tillträder dagen efter. Enligt förslaget blir socialdemokraternas gruppledare Claes Nordmark kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Anders Sundström, sjukvårdspartiet, och Johan Grön, centerpartiet, blir båda vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd. Catarina Ask, miljöpartiet, blir koalitionens förslag till posten som ordförande i nämnden för kultur, fritid och ungdom.  

– Vi har haft högt i tak i förhandlingarna inför bildandet av koalitionen. Vi har stött och blött frågor som vi är överens om och frågor där vi inte har så lika åsikter men vi har god förståelse för varandra. Jag ser det här som ett stabilt styre för Bodens framtid, säger Claes Nordmark. 

Kenneth Backgård, sjukvårdspartiets gruppledare och tidigare kommunalråd, tar ett steg tillbaka för att satsa på regionpolitiken och kommer i fortsättningen att ha en ersättarplats i Bodens kommunstyrelse. 

KOMM/Bodens kommun 

Senast uppdaterad: 2023-12-22