Mattias Bergqvist i datorsal på Boden Business Park.

Två steg framåt för spelbranschen i Boden

Mattias Bergqvist på Boden Business Park har ett tydligt uppdrag: att skapa en spelbransch i Boden. Och han är en god bit på väg. Spelutbildningen växer och internationella bolag är på gång att starta spelstudior här.

Det var för ungefär två år sedan Mattias började jobba på Boden Business Park i Sävast, med ett stort uppdrag på sina axlar. Då fanns varken bolag, utvecklarkultur eller historik och inga människor i branschen på plats. Nu börjar man se resultatet av de strategier som man valt att bygga en spelbransch på.  

– Det är en rolig utmaning, men en väldigt stor utmaning. En av de första tankarna var att få hit talang för att bygga något långsiktigt. Det enklaste sättet är att få hit studenter, och det är också det mest hållbara.  

I augusti 2017 startade första utbildningen i indiespelutveckling, med Sunderby Folkhögskola som huvudman och Changemaker Educations som utbildare. De driver även Future Games i Stockholm som i år blev utsedd till världens näst bästa spelutbildning. Till nästa höst har de ansökt om fyra nya utbildningar på yrkeshögskolenivå här. 

–Vi har inte bara en spelutbildning utan vi har en spelutbildning i världsklass. Det de tänker starta här uppe blir Future Games North. Förhoppningsvis får vi igenom i alla fall två nya utbildningar nästa år.  

Tanken är att det ska finnas 200 studenter här om två år.  

– Då har vi dragit hit talang och gjort oss själva intressanta. Ett av de största tillväxthindren i den svenska spelbranschen har varit att det inte funnits tillräckligt många anställningsbara personer. Det är vår stora möjlighet.  

Nya etableringar 

När talangen kommit hit vill han också ge dem goda förutsättningar att stanna här. För att lyckas med det har han lockat hit nationella och internationella bolag som ska starta upp små studior, men även hjälpt studenter som vill starta egna spelstudios.   

– Det går riktigt bra, saker som hade varit otänkbart för två år sedan är fullt realistiskt i dag, vilket är helt galet.   

Vilka det blir kan Mattias inte tala om just nu. Här kommer studenterna ha möjlighet att göra sin praktik under vårterminen och sedan kan det även finnas möjligheter till anställningar. I utbildningen finns också elever som har eller kommer att starta sina egna bolag och får möjlighet att jobba med dem under praktikperioden. 

– Om den sista pusselbiten faller på plats kommer 96 procent av alla elever göra sin praktik här i Boden, säger Mattias. 

Drömscenariot 

I ett tidigt stadium identifierade Mattias människor från Boden som är verksamma i spelbranschen i dag och han hittade snabbt ett tiotal personer runt om i Sverige och världen. Som ett tredje steg i branschbyggandet vill Mattias visa utflyttade bodensare i spelindustrin möjligheten att flytta tillbaka. Då behövs konkreta arbetsmöjligheter, något som alltså är på väg att ske. 

– Målet är en mix av att studenter startar egna bolag, några etablerade bolag sätter upp studior i Boden och att vi får några seniora människor från Boden att flytta tillbaka hit och jobba i spelbranschen här. Det hade varit optimalt. Mitt drömscenario är att vi får ett bolag som växer upp här som blir jätteframgångsrikt. 

En viktig del i arbetet har varit att knyta kontakter i branschen som består av runt 5000 människor i Sverige. Mattias och hans kollegor har lärt känna människor som öppnat dörrar för att få det här att hända.  

– Vi har varit ute i världen och tagit världen hit. Väldigt mycket handlar om att träffa och visa vad vi håller på att bygga, och vi märker att det ger resultat.   

 

KOMM/Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2018-12-04