Skiss på nya bussar i Boden

Åk buss i Boden

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 36 2019.

I Boden har vi sedan 2016 haft vintertidtabell på lokaltrafiken under hela läsåret. Det gör vi för att en stor del av våra resenärer är våra barn och ungdomar som reser till och från skolan.

Den 19 augusti började den nya vintertidtabellen att gälla på lokaltrafiken. En nyhet är att vi infört en ny avgång kvällstid från Ridhuset till Svartbjörnsbyn anpassad till de senare lektionerna på Ridhuset. Vi fortsätter även med linje 5, Garnis – Medborgarplatsen – Resecentrum, som är en anslutningsbuss för pendeltåget mellan Boden och Luleå. Som tågpendlare kan du antingen ta bussen, cykeln eller parkera bilen gratis på resenärsparkeringen eller mot avgift i den nybyggda carporten nere på Resecentrum. Förutsättningarna finns därmed för att även du ska testa pendeltåget!

Vintern 2019/2020 blir den sista som vi kör lokaltrafiken med nuvarande gula bussar. Den 1 juli 2020 får vi 13 nya gröna bussar. Vi kommer att införa tätare avgångar och senare trafik fredagar och lördagar på några linjer. Bussarna kommer även att vara utrustade med bättre Wifi, usb-uttag för laddning och förhoppningsvis har vi kommit längre i arbetet med realtidssystemet som innebär att ni som resenärer kan se var bussen är.

Vi på tekniska förvaltningen har under föregående läsår fått många synpunkter om att miljön på bussarna kan vara stökig främst i samband med att barnen reser till och från skolan. Vi har därför sett ett behov av att tydliggöra vad som gäller när man åker buss. Det handlar dels om hur man beter sig på busshållplatsen, ombord på bussen och även efter att man klivit av bussen. Tillsammans med bussbolaget har vi tagit fram ett informationsmaterial som vi hoppas att föräldrar, barn och ungdomar på låg- och mellanstadiet tagit del av. Materialet delas ut via skolorna och finns på vår sida om skolskjuts

Att vi har en lugn och säker miljö ombord på våra bussar men även kring hållplatserna, är viktigt för att våra resenärer ska känna sig trygga och att det är trivsamt att resa med lokaltrafiken i Boden. Men det handlar också om att busschaufförerna ska ha en bra arbetsmiljö, kunna framföra bussen trafiksäkert och inte bli störda under sin körning. Tillsammans behöver vi hjälpas åt för att ditt barns resa till och från skolan ska bli så trygg och säker som möjligt!

Med det önskar vi er en fin höst. Är du bussresenär så ladda ner Bodenappen för där går vi ut med meddelanden, så långt vi hinner, vid störningar och med annan viktig information.

Carola Medelid
Trafikingenjör
Tekniska förvaltningen

Senast uppdaterad: 2023-10-13