Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 46 2019

Att nå målet

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 46 2019.

-Ska du vandra 95 mil på semestern? frågade arbetskamraterna. En sträcka lika långt som den mellan Boden och Stockholm.

Sommarens vandring var min fjärde pilgrimsvandring efter alla Caminon som finns. 

Målet är med pilgrimsvandringen är komma till katedralen i Santiago de Compostela i Spanien. Där tecknen Alfa och Omega är inskrivna i omvänd ordning. Omega Alfa, slutet är början. För det är genom vandringen, det du får med dig av insikter om livet och om dig själv, som är det egentliga målet. Resan som pilgrim börjar när du kommit hem.

Min första långvandring som pilgrim var den tuffaste. Av många skäl. Jag var då en person som inte tyckte att sova tillsammans med okända, speciellt inte män, inte veta vad nästa dag hade med sig och utsätta mig för långvarig värme. Ändå, skulle jag långvandra genom Spanien. Från Frankrike, över Pyrenéerna, genom stora delar av norra Spanien efter Camino Frances. I juli månad.

Jag minns tankarna och känslorna.  80 mil kändes mer än långt. Nästintill omöjligt. Den första tiden under min första Camino var tuff. Sträckan som var kvar krympte så sakta. Även om jag gick 45 km en dag. Att sova i våningssängen bredvid snarkande okända män på Alburget var nästan obehagligt. Min egen space var så liten.  Men något hände. Inom mig. Efter ett tag. 

Några år senare. Sommarens vandring var efter Camino del Norte, till Santiago de Compostela och vidare Finistere, världens ände. Stora delar av den leden går efter Atlantkusten. Naturen är obeskrivligt vacker. Upp på höjder och ner i dalar. Med Atlantens oändlighet vid din högra sida.

Jag njöt av vandringen. Varje dag. Att sova nära okända män var tryggt. Att vandra 950 km var aldrig svårt. Varje dag var en del för att nå framåt. För att nå målet. Det viktiga var att tänka att det är genom varje steg som målet nås. Sakta och säkert. Och tillsammans med varandra är vi varandras möjliggörare för att nå målet. Även en okänd snarkande man i sängen bredvid min säng.

Maria Viksten
Arbetsrättsjurist

Senast uppdaterad: 2019-11-11