Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 41 2019

Biblioteken i Norrbotten funderar på framtiden

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 42 2019

Att klimatfrågan har blivit ett hett ämne tror jag inte någon har missat. En oro kring den utveckling som sker har spridit sig ner till barn och ungdomar, kanske mycket på grund av den unga klimataktivisten Greta Thunbergs engagemang i frågan. Ämnets aktualitet märks även av i bokutgivningen för barn och unga och det vill vi på biblioteket lyfta fram under årets Läslov.

Att höstlovet blivit Läslov och fastslaget av regeringen har förhoppningsvis inte heller gått er förbi, och Biblioteken i Norrbotten kommer i år att inrikta arbetet med läslovet på temat ”Framtiden är nu”. På grund av den osäkerhet som många barn upplever i dag kring klimat och miljö har vi i Boden under läslovet valt att fundera på om och hur vi skulle överleva om apokalypsen kommer, till exempel som en konsekvens av en klimatkris. För att utrusta oss med nödvändiga kunskaper har vi bjudit in Scouterna som ska lära oss göra knopar, bygga eldar och annat matnyttigt.

I Bodenförfattaren Therese Henrikssons ungdomsbok Kyla ställs vi istället inför ett scenario där strömmen slås ut under en längre tid mitt i smällkalla vintern. Hur skulle det påverka vårt samhälle? Therese gör ett besök hos oss på måndagen för att berätta om boken. Gemensamt i länet kommer vi tillsammans med Therese även att diskutera boken och dess tema på nätet i vår grupp ”Ung i Norrbotten” på Goodreads.com.

”Framtiden är nu” behöver ju dock inte bara innebära klimatkriser och apokalypser. Har du fler tankar och idéer i frågan kan jag tipsa om en skrivtävling för alla ungdomar i länet på temat. Läs mer om den och allt annat som händer på länets bibliotek under läslovet på Bibblo.se.

Jag hoppas ni som besöker oss ska hitta inspiration för vad ni själva kan göra för att hjälpa miljön i klimatfrågan. Som Greta Thunberg sa – ”ingen är för liten för att göra skillnad.”


Sandra Selberg
Bibliotekarie
Bodens stadsbibliotek

Senast uppdaterad: 2019-10-14