Tjej som går naturprogrammet och är i labbet. Grafik med Björknäsgymnasiets logotyp.

Björknäsgymnasiet i ny tappning 

Snart är det dags för gymnasieval för Bodens niondeklassare och då ska Björknäsgymnasiet vara det naturliga och mest attraktiva valet. Det är målet när skolan steppar upp sitt varumärkesarbete. 

Onsdag den 27 november lanseras Björknäsgymnasiets utvecklade varumärke och nya logotyp. Under tisdagseftermiddagen presenterades det internt bland personalen på skolan.  

Björknäsgymnasiet ligger mitt i Boden och har nära till såväl natur och fritid som till centrum, näringsliv och arbetsmarknad. Här finns all gymnasiekompetens samlad i en miljö där samverkan är naturlig, utbudet brett och attraktivt. 

Bert-Olov Ström, gymnasiechef sedan ett år tillbaka, menar att gymnasieskolan är en viktig faktor som gör Boden till en attraktiv ort att flytta till och stanna kvar på. Han har som mål att Björknäsgymnasiet ska vara det självklara valet för alla ungdomar i kommunen och ett spännande alternativ även för de som inte bor här. För att nå dit insåg han att man behövde ta nya grepp kring skolans varumärke och kommunikation och lyfta skolans många fördelar.  

– Jag vill att så många ungdomar som möjligt vet vilken kvalitet vi har på Björknäsgymnasiet. Här kan ett aktivt kommunikationsarbete vara ett viktigt hjälpmedel, säger Bert-Olov Ström. 

Ny varumärkesplattform

På uppdrag av Bert-Olov Ström har kommunikationschefen Jens Andersson arbetat fram en ny varumärkesplattform i samverkan med ett 30-tal rektorer och lärare.  

– Ett strategiskt varumärkesarbete bygger på att man har en varumärkesplattform och det har inte funnits. Så det har vi byggt nu och alla är överens om kärnvärdena. Vi har gjort det i workshopformat i omgångar med återkoppling där emellan, vilket gör att det känns väl förankrat, säger Jens Andersson, kommunikationschef på Bodens kommun. 

Nu startar Björknäsgymnasiets varumärkesarbete på en grund som kan sammanfattas i frasen “Det börjar här”. 

– Vi bygger bilden av en gymnasieskola fylld med duktiga pedagoger, med en bra mix av utbildningar där du har hur mycket möjligheter som helst att gå vidare i livet, säger Jens Andersson.  

Här finns många yrkesförberedande program så efter studenten kan många kliva rakt ut i arbetslivet, eller läsa vidare vid högre utbildning. Det finns nu också en rad spännande tillval, som spelutveckling och ridning. 

De första stegen 

Den nya logotypen har utformats utifrån idén om en modern, inkluderande och tydlig grafisk lösning med framåtriktning, som även ska fungera digitalt.  

– Uttrycket i loggan är modernt, men inte hippt. Den kan ha associationer till en sociala medier-ikon, det är helt okej. Vi tar inte stöd i någon lång institutionell historia, vi är inte anrika, utan det är här och framåt, säger Jens Andersson. 

Inför lanseringen har elever på teknikprogrammet gjort en film i samarbete med kommunikationskontoret på Bodens kommun. Med varumärkesplattformen som utgångspunkt visas gymnasieskolans breda utbud från elevernas perspektiv. Musiken till filmen har elever från estetiska programmet gjort.  

Öppet hus 28/11 

Torsdag den 28 november klockan 18-20 bjuder Björknäsgymnasiet in till öppet hus. Här får ungdomar, föräldrar, tidigare elever och andra nyfikna chans att besöka de många olika programmen och träffa elever och lärare. Det bli aktiviteter både i Björknäsgymnasiets huvudbyggnad och i externt liggande lokaler; Byggprogrammet på A8-området, Fordons- Transport på Smidesvägen 6 och Bygg – Anläggning på Hästkraft. 

Läs mer i Boden Bild som delas ut till alla hushåll i Boden kring den 30 november.  

Text: KOMM/Bodens kommun och Anna Bergström 

Björknäsgymnasiet är Bodens största tillväxthus. Hos oss växer du både som individ och människa. Här öppnas dörrar och skapas möjligheter via våra utbildningar där du själv har alla chanser att påverka din framtid. Vi är en samling människor som tillsammans kommer att inspirera, stötta och utmana dig hela vägen. 

Följ @bjorknasgymnasiet_boden på Instagram. 

 

Senast uppdaterad: 2019-11-27