Den kritiska hörnan - artikel i Boden Bild nummer 1 2019

Den kritiska hörnan

Artikel i Boden Bild nummer 1 2019. Bodens nöjesliv expanderade i rask takt med hjälp av föreningsverksamheten. Genom tiderna har det funnits fem biografer i Boden och mängder av caféer. Vi ska dyka djupare i Wallströms hörna – den kritiska hörnan.

I korsningen Kungsgatan och Kyrkgatan låg ett hus som ägdes av Herr Isak Wallström. Han hade ett café i huset och det sägs att det ska ha gett namn till hörnan. Många relaterar nog området till Tempoplan eller Åhlénsparkeringen men numer tänker man nog mest på området som Köpkvarteret 43:an.

Huset i hörnan – Wallströms hörna
Enligt sägen byggdes huset redan 1888. Huset totalförstördes i en brand 1914 men Isak byggde då ett större hus för att kunna fortsätta med caféverksamheten. Han utökade verksamheten som också innefattade ett bageri i anslutning till caféet.

Sällan stängt på caféet
Wallströms café hade öppet alla dagar, även julhelgen och långfredag. Det sägs att det var olagligt att ha näringsverksamheter öppna under storhelger och att Isak fick betala höga böter för det. Wallströms hörna har fungerat som soldathem och som en plats för allmänheten att samlas. Det var tack vare att de periodvis var ett stort antal soldater i Boden som Wallströms hörna kunde bli välkänt över hela Sverige.

1918 öppnade biografen Royal i Wallströms hus. Den biografen låg längs Kyrkgatan. Royal tillkom under stumfilmens storhetstid och då krävde biografer musiker. Det föll sig naturligt att Wallströms barn skulle bemannade de musikaliska platserna Isak var väldigt barnkär och en av de eldsjälarna som låg bakom Barnens dag i Boden.

Wallströms hus revs 1965 för att ge plats åt Tempo. Numer ser du bio i Medborgarhuset som blev färdigställt 1966. Fika kan du återigen göra på platsen där Wallströms hus låg, dock i ny skepnad.

Text: KOMM
Foto: Bodens kommuns bildarkiv

Senast uppdaterad: 2019-06-03