Krönika vecka 50 i gratistidningen

Familjehem i Boden: sökes

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 50 2019.

Vi i Bodens kommun är ständigt på jakt efter familjehem. De familjehem som vi samarbetar med räcker inte till. De är allt för få.

Våra barn och unga har behov. De har varierande behov och behoven är här och nu. De behöver stabila familjer som kan stå för trygghet och förutsägbarhet. De behöver en trygg famn och en lugn natt. Alla barn passar inte ihop med alla familjehem. Vi är alla individer med olika behov och det betyder att ett barn eller en ungdom inte kan bo i ett specifikt familjehem, men ett annat barn går perfekt ihop med det familjehemmet. Därför tjatar vi på er familjer. Därför säger vi; - Men kanske ni ska låta oss utreda för att se om ni kan vara familjehem.

Vad som råder störst brist på hos oss är familjehem som är vad vi kallar allergisanerade. Vi behöver familjehem som inte har någon form av pälsdjur eller fjäderfä. Vi behöver familjehem som kan avstå från alla djur i olika former. Några av våra barn och unga kan omöjligt vistas i familjehem som har någon form av djur. Det betyder att dessa barn inte får tillgång till familjehem i samma utsträckning som våra barn och unga som inte är allergiska.

Jo jag säger våra barn och unga och med det menar jag oss alla inte bara myndigheten socialtjänst. För våra barn och unga är framtiden och det är de som ska leva ett bra liv i framtiden. Därför är ju alla barn och unga vårt gemensamma ansvar.

Vi vill få kontakt med er familjer i alla konstens olika utseende. Antingen så är man singel, ett heterosexuellt par, ett samkönat par, någon kommer från Sverige eller någon kommer från något annat land. Antingen så har man egna barn eller så har man inga egna barn. Vi gör inte skillnad, för det vi söker är stabilitet och extra tid för att kunna möta våra barn och unga. De är många trasiga på olika sätt så därför behöver våra familjehem tid. Och ni som är utan djur är extra välkommen att kontakta oss.

Använd julen till att fundera tillsammans eller själv. Kanske ni ändå är den där familjen som vill testa. Vi lovar att ni får mycket tillbaka samtidigt som vi lovar er några grå hårstrån, men ni kommer nog aldrig att ångra er.

Med dessa ord önskar vi som jobbar med familjehem en riktigt God Jul.

Carina Strömbäck
Socialsekreterare

Senast uppdaterad: 2019-12-09