Elever på fordons- och transportprogrammet kollar in den nya lastbilen för första gången.

Grön satsning på Björknäsgymnasiet

En helt ny, toppmodern biogaslastbil har nu levererats till fordons- och transportprogrammet. Lastbilen en av de största enskilda satsningarna i Björknäsgymnasiets historia.

Lastbilen drivs helt och hållet på förnybar biogas som tillverkas av matavfall i Boden, och levererades till Björknäsgymnasiets fordons- och transportprogram på tisdagen.

– Det känns fantastiskt. Det är någonting vi jobbat för väldigt länge, en chans att få utbilda ungdomarna på modern utrustning som de kommer få möta i yrkeslivet samtidigt som vi får ett fordon som bidrar till en renare miljö, säger Patrik Larsson, lärare på fordons- och transportprogrammet.

Behovet av nya lastbilsförare väntas bli mycket stort de närmaste åren och i och med investeringen blir Björknäsgymnasiets utbildning både mer modern och hållbar.

– Att få investera i en ny biogaslastbil innebär ett stort steg framåt i utvecklingen av utbildningen, både för våra pedagoger och för våra elever, och det inte minst med tanke på de miljömässiga aspekterna, säger Anette Lund, rektor.

Lastbilen har upphandlats av Norrlands Bil Tunga Fordon AB i Luleå och inkluderar påbyggnad av en lastväxlare med lokala Bodensläp AB som underleverantör. Kostnaden är 2,3 miljoner kronor. I samband med satsningen har en stor släpvagn också köpts in till utbildningen.

Senast uppdaterad: 2019-11-06