Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 38 2019.

Har sommarjobb en positiv effekt på arbetskarriären?

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 38 2019.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, är ett forskningsinstitut under Arbetsmarknadsdepartementet. IFAU har i uppgift att främja, stödja och genomföra vetenskapliga utvärderingar. De tittar på effekter av arbetsmarknads och utbildningspolitik, arbetsmarknadens funktionssätt och arbetsmarknadseffekter av socialförsäkringen.

IFAU gjorde en rapport (IFAU 2013:24) där de tittade på inkomstutvecklingen för förstaårselever på gymnasieskolan som hade kommunalt feriearbete. De följde individerna upp till 10 år efter att de lämnat gymnasiet.

Gissa vad? De fann inte någon generell positiv effekt på framtida inkomst av det kommunala erbjudandet av sommarjobb. Men vem av alla er föräldrar till feriearbetande ungdomar har funderat på om tre veckors arbete på äldreboende ska göra skillnad i ditt barns framtida inkomstutveckling?

Nej, åtminstone jag gläds i nuet med mitt barn som själv tjänat ihop till det där dyra som vi föräldrar inte vill eller har ekonomisk möjlighet att köpa. Jag tänker att det som verkligen har betydelse är att mitt barn får guidning av en annan vuxen person på sin resa in i vuxenlivet och hur viktigt det är att denna handledare agerar goodwill-ambassadör för yrket och arbetslivet. Varför görs inga studier om det?

Varför görs det inga studier eller handböcker i hur man lär ut respekten om pengar. Kanske framförallt hur man lär ut respekten att det ligger hårt jobb bakom pengar. En viktig koppling som kan göras genom att lära sig om pengars värde, och värdet av arbete, är att också lära sig värdet av studier. Många jobb kräver också studier på olika nivåer. Det är lite samma respekt som behövs, respekt för jobb som leder till pengar. Jobb som, många gånger, fötts ur studier.

En intressant sak som studien hittar är något som du som förälder till ett barn bör ta med dig. Det är att, enligt undersökningen, ger sommarjobb respekt för samhället genom att det bidrar till minskad kriminalitet. Det är en väldigt bra början till respekt för arbete och studier under resten av livet.

Sommaren 2019 har Bodens kommun berett feriearbete tillsammans med föreningar och privat näringsliv för 446 personer. Heja oss och stort tack till alla ungdomar och handledare, bra jobbat!


Helena Löfgren
Arbetsmarknadskonsulent

Senast uppdaterad: 2019-09-13