Team familj - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 17 2019.

Hösten är snart här

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 34 2019.

Hösten börjar göra sig till känna. Semestrarna är slut och skolan startar. En del känner sorg och längtar till nästa års sommar. Andra känner lättnad för att vardagen äntligen kommer igång.  Media fylls med artiklar om hur vi ska klara av att stå ut med att arbeta till nästa års semesterperiod och tips på hur vi maxar ledigheterna vid olika högtider. Någon planerar för jakt och någon har ångest för att vara arbetslös.

Organisationen Maskrosbarn går i dagarna ut med en kampanj och berättar att skolstarten kan vara en lättnad för många barn och ungdomar. En fristad. Skolan kan faktiskt vara den där fristaden för barn och ungdomar med föräldrar som har missbruk eller mår psykiskt dåligt. Ni kanske har sett deras kampanj i media.

En del av dessa barn och ungdomar har det så pass svårt i sin hemmiljö att de är i behov av extra stöd i form av familjehem eller kontaktfamilj. Man är i behov av familjehem för att man inte ens kan bo kvar hemma en tid. Man är i behov av kontaktfamilj för att föräldern behöver avlastning och återhämtning i sitt psykiska mående för att sedan återigen kunna vara den där föräldern som barnet och ungdomen faktiskt behöver.

För det ska vi alla veta. För vartenda barn och ungdom så är den egna biologiska föräldern det viktigaste i livet. Oavsett förmågor eller inte och vi väljer inte våra föräldrar.

Vi ska också veta att varje förälder har en tanke om sitt eget barns bästa när man väljer att skaffa barn men sedan styr man inte över allt i livet och mycket kan gå snett.

Det innebär också att barn och ungdomar hamnar i den situationen att familjehem och kontaktfamiljer är något av det viktigaste som finns. Det innebär att just den där specifika familjen och ingen annan blir den där viktigaste i livet. Den där familjen som känns som, - att hade just dom inte funnits så hade man inte överlevt. Det betyder inte att man ersätter de biologiska föräldrarna men det betyder att man kliver in en tid i livet och finns där när föräldrar inte räcker till. Man blir den där gränssättaren, den där kärleksfulle, den där som håller vardagen förutsägbar, den där som följer till tandläkare och läkare, den där som stöttar med läxor och som jagar i säng i tid. Ni vet den där som säger till ungdomen att man ska vara hemma klockan 22:00 och inte 01:00 – därmed basta! – Fastän kompisarna säger att dom minsann får vara ute till 03:00 …. och så de där oändliga kramarna

Man blir helt enkelt extraförälder med allt vad det innebär.

Jag skulle vilja att ni familjer som har det lilla extra tar er tid och pratar med varandra. Kanske kan ni vara den där kontaktfamiljen eller familjehemmet som ger någon annans barn en tryggare start i livet. Är ni osäker gör ett test på www.familjehemsverige.se.

Välkommen till oss

 

Carina Strömbäck

Familjehemssekreterare

Senast uppdaterad: 2019-08-19