Krönika om bilder vid Bodån - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 20 2019.

Låt historier väckas av bilder

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 20 2019.

Som hobbyfotograf och såld på den gamla tekniken med hålkamera kan jag bara slå ett kraftigt slag för hur viktiga bilder är. Även om jag är övertygad om att en bra bild fotograferas genom ett hantverk så kan jag inte förringa kraften i bilder som fotograferas i automatläge. Bilder skapar minnen och historia.

Personligen tänkte jag nog inte så förrän jag började fotografera mitt barn och ser tillbaka på dem. Strunt samma om de ligger på en bärbar hårddisk eller om de finns kopierade på papper. Att se tillbaka på bilderna gör att jag kan resa tillbaka i tiden och minnas det ögonblick som var precis då bilden togs.

Och ja, jag erkänner. Det finns nog bilder som är tagna med automatläge. Förmodligen många bilder som fotograferades i hast.

Det finns nu nya, gamla, bilder längs den vackra strandpromenaden vid Bodån. Du kan alltså njuta av fler gamla bilder från Boden nu. Ta en tur tillsammans med någon vän som besöker Boden och minns tillsammans. Så klart går det minst lika bra att gå dit själv och minnas.

Årets bilder är vyer från vackra Boden. Det är alltså bilder på många hus som blir till många berättelser. Det är många som gått på Bodens gator genom åren och som tagit med sig berättelser från sina färder.

Det viktigaste finns dock i alla lägen; gå dit och njut, berätta historier från förr.

Jag kan säga att det är viktigt för att jag är helt övertygad om att historia är viktigt. Det är viktigt för att nå utveckling, i företag och för att en plats som sådan ska frodas. Kan vi inte vår historia kan vi inte veta vad vi vill vara eller vad vi inte vill vara.

Innan jag slutar ska jag slå ett till slag, jag samlar kraft för att göra det lika kraftigt. Det finns många attiraljer från Bodens kommuns arkiv på stadsbiblioteket i Enter galleria. Den utställningen står över sommaren 2019. Så jag ska ge dig ett förslag; se bilder vid Bodåns strandpromenad och komplettera med arkivets utställning på biblioteket.

Boden fyller 100 år som stad. Jag garanterar att det finns extremt många historier hos dig där ute. Kanske finns det historier från ännu längre tillbaka. Tell and share. Det värsta är om de glöms. Dela med dig och gör det gärna till arkivet på Bodens kommun. Vi vill ta del av alla historier, bra och dåliga. Allt med Boden är intressant för oss.

Fredrik Åström
Kommunikatör
KOMM

Senast uppdaterad: 2023-12-22