Nyheter
Nordpoolen i vått och torrt
Reportage från Boden Bild nummer 1 2019. Möt Alf Wennskog och Peter Wallin, två badboys som har följt vårt kära NordPoolen sedan starten och nu tar detta äventyrsbad mot nya horisonter.
Badhus har Boden haft ända sedan 1950-talet. Det gamla badhuset från 40-talet började på 1990-talet vara i dåligt skick. Beslutet togs att bygga ett nytt istället för en omfattande renovering. Byggstart av det nya badhuset var 1993. I december 1995 invigdes NordPoolen av dåvarande kommunalrådet Vanja Berglund som kastade sig ut i turborutschen blå röret.
För många av oss känns det nog som att NordPoolen alltid har stått där. Här har barn som nu är på väg ut i världen som vuxna gått på babysim, här har det solats solarium, hållits barnkalas och firmafester och ätits plättar och glass i stora lass. Det har funnits en badhuskör som bara sjöng sånger om bad och vatten. Det har idkats ”skämthopp”, kandelabersim, konstutställning och halloweenfirande i badet. Och här har det tagits två världsrekord (vem och vilka?).
Framförallt har NordPoolen blivit en stor tillgång för ”badväder året runt”, både för oss som bor här, och för tillresta besökare, sommar som vinter.
Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare på kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen, var med redan på idéstadiet och har följt NordPoolen genom åren. Kollegan Peter Wallin kom in i bilden inför öppnandet och ansvarade i många år för badet och campingen i Boden. Nu är han tillbaka igen som ny enhetschef på NordPoolen. Med samlad erfarenhet och nya idéer blickar nu denna duo både bakåt och framåt tillsammans.
Nya tider
- Trenden vi ser idag är att det byggs mer simanläggningar med en liten äventyrsdel, än rena äventyrsbad. Och det som används mest här nu för tiden är motionsbassängen, säger Alf Wennskog.
Varje dag avsätts två banor för motionssim, både för enskilda och för organiserade grupper på NordPoolen. En annan uppskattad tradition är att alla niondeklasser erbjuds att testa bad i isvak under ledning av professionell instruktör. På NordPoolen har det också i alla år hållits simundervisning för kommunens alla skolor, från förskola till gymnasiet.
- De första tio åren hade vi stadigt 200 000 besök per år, berättar Alf.
Med åren har dels årskullarna med barn och ungdomar minskat i antal, men en tydlig trend är också att det finns så mycket mer som konkurrerar om fritiden nu än på 90-talet när badet byggdes.
- Det behövs kontinuerligt någon ny attraktion och happenings i badet, säger Peter Wallin, som vidhåller att badet är för kommuninvånarna och återbesökare i första hand.
Han ser en stor fördel i att NordPoolen nyligen har blivit en egen resultatenhet inom Bodens kommun. Det innebär större frihet och snabbare beslut än då allt skulle upp till beslut på högre instans.
- Nu kan det drivas mer under företagsliknande former. Det, tillsammans med satsningar på restaurangsidan och lite nya grepp i övrigt kommer att bli riktigt bra, säger Peter Wallin.