Vit byggnad på tre våningar, snöklädd mark och blå himmel.

Norrbottens modernaste äldreboende öppnar i Boden

Fredag den 1 november öppnar äldreboendet Norlandia Björknäsgården i Boden. En toppmodern fastighet, 126 lägenheter, café, orangeri, solrum och en vidsträckt utemiljö – det är Norrbottens modernaste äldreboende.

Fredag den 1 november öppnar äldreboendet Norlandia Björknäsgården i Boden. En toppmodern fastighet, 126 lägenheter, café, orangeri, solrum och en vidsträckt utemiljö är en del av innehållet i Norrbottens modernaste äldreboende.  

Efter en byggnationstid på knappt två år står Bodens nya äldreboende klart. Den 4 november påbörjas inflyttningen från Midgårdarna och inom ett par månader beräknas verksamheten vara fullbelagd.  

– Björknäsgården är Norrbottens modernaste äldreboende, och jag är jätteglad att kommunen kan erbjuda ett trivsamt boende av senaste slag till Bodens seniorer, säger Claes Nordmark, (S), kommunalråd.  

Sedan första spadtaget i januari 2018 har projektet utformats genom ett nära samarbete mellan Bodens kommun, Norlandia, byggherren Peab och fastighetsägaren Hemsö. Bodens kommun har bidragit med kompetens och expertis till utformningen av verksamheten, som kommer att drivas av Norlandia på uppdrag av Bodens kommun.  

Utöver en individanpassad vård och omsorg ska de boende ha tillgång till café, orangeri, solrum, terrass både inomhus och utomhus, och ett utegym anpassat för seniorer.  

– Det känns fantastiskt att äntligen vara i mål. Vi har haft ett mycket bra samarbete under resans gång vilket möjliggjort att vi kunnat skapa ett framtida äldreboende utifrån de äldres perspektiv och förutsättningar. Utöver en bekväm boendeform kommer vi kunna erbjuda många sociala aktiviteter och evenemang för de äldre, säger Bruno Petersson, affärschef och ansvarig projektchef på Norlandia.  

Norlandia Björknäsgården invigs torsdag den 31 oktober klockan 11:00 i Björknäsgårdens lokaler på Björknäsgränd 1. Ceremonin bjuder på tal, mingel och rundvandring till inbjudna gäster. Klockan 14:00 bjuds allmänheten in på öppet hus.  

Det är kommunen som beviljar personer med ett vård- och omsorgsbehov möjlighet att flytta in på Björknäsgården. Om du eller en anhörig vill flytta hit ska du, precis som med Bodens övriga äldreboenden, göra en ansökan om särskilt boende till biståndsenheten på Bodens kommun. Det gäller samma kösystem för alla sökande till plats på särskilt boende och plats anvisas i mån av tom lägenhet.

Senast uppdaterad: 2024-01-22