Marie Nolin och Nils Lindh inför Blockchain North 2019 i Studio Nord.

Norrlands största blockchainkonferens är tillbaka

Succén från förra året är tillbaka. Den 9 maj görs Studio Nord på nytt om till en konferenslokal för att husera norra Sveriges största blockchainkonferens, Blockchain North.

Bildtext: Snart fylls Studio Nord på nytt av konferensgäster som vill lära sig mer om blockchain. Arrangörerna Marie Nolin, LTU, och Nils Lindh, Boden Business Park, vill inspirera till utveckling inom teknologin i länet.  Foto: KOMM/Bodens kommun 

Den 9 maj är det dags för andra upplagan av Blockchain North i Studio Nord i Sävast.  

– Vi vill inspirera till utveckling inom blockkedjeteknologin i regionen. Vi hoppas att det finns entreprenörer som får upp ögonen för det här och skapar lösningar som vi människor behöver, säger Nils Lindh, Boden Business Park. 

Syftet med konferensen är att skapa ett ekosystem och göra regionen till en plats för utveckling av blockkedjeteknologi i Sverige. 

– Vi har forskning och datacenter men vi behöver också innovation och företag och det är det vi vill bygga upp, säger Nils. 

Bakom arrangemanget ligger Boden Business Park i samarbete med projektet Datacenter Innovation Region på Luleå tekniska universitet (LTU). 

– Konferensen är också till för att öka medvetenheten för teknologin, lyfta regionala företag och berätta vad som händer här, säger Marie Nolin, LTU. 

Hållbar utveckling

Temat för dagen är världsförbättring, med FN:s 17 globala mål för en hållbar utveckling som utgångspunkt. Bland annat talar Olof Schelén om den forskning som görs om energieffektivisering inom blockkedjeteknologin på LTU.  

De som anmäler sig först får chans att besöka Boden Type Datacenter på förmiddagen innan föreläsningarna drar igång 11.00. Marie Nolin vid LTU är särskilt glad att få presentera huvudföreläsaren Sofie Blakstad från Hiveonline som går upp på scenen direkt efter invigningen. 

– Hon ska tala om finansieringslösningar för utvecklingsländer med hjälp av blockkedjor. Hon är en jätteduktig talare och har jobbat mycket med internetbanker för de som är uteslutna ur systemet, säger Marie.  

– Möjligheterna med blockkedjetekniken är oändliga. Det jag tycker är mest spännande är att den möjliggör att man kan begränsa korruptionen i världen till ett minimum. Det pratar Sofie också om, säger Nils. 

Han tipsar även om föreläsaren Lotta Lundin på iGrant.io som berör ämnet Demokrati 4.0. 

– De sätter individen i förarsätet när det gäller sin personliga data gentemot myndigheter och företag, säger han.  

Arrangörerna är stolta över att ha en hög andel kvinnliga föreläsare, att skapa en jämställd konferens har varit viktigt för dem. 

– Vi vill att fler kvinnor ska intressera sig för blockkedjeteknologin, säger Marie. 

För alla intresserade

Konferensen riktar sig till myndigheter, finanssektorn, små och medelstora företag i Norr- och Västerbotten och alla andra som är intresserade och vill lära sig mer. Besökarna får veta mer om när man kan använda blockkedjor och inte i affärssammanhang och de får även möjlighet att nätverka och skapa kontakter. 

Platsen är Studio Nord i Sävast, en filmstudio som förvandlas till konferenslokal och som förra året gav gästerna en rumslig upplevelse utöver det vanliga. Då var det fullsatt och de allra flesta av de 180 besökarna uppgav att konferensen var bättre än förväntat på utvärderingen efteråt. 

– Nu hoppas vi att den här dagen blir lika framgångsrik som förra året, säger Marie. 

På Blockchain North's hemsida kan du läsa mer, se programmet för dagen och anmäla dig. I priset ingår lunch, middag och fika. 

Talare: 

Sofie Blakstad, Hiveonline
Peter Altmann, RISE
Lotta Lundin, iGrant.io
Olov Schelén, LTU
Anne Graf, Hydro 66
Magnus Söderberg och Andreas Johansson, Triolith Games
Moderatorer för dagen är Inger Edlund Pedersen och Anders Granberg.

 

Kontakt:

Nils Lindh, affärsutvecklare elintensiva näringar, Boden Business Park/Boden Business Agency
070-740 13 36 / nils.lindh@bodenbusinessagency.com  

Malin Winsa, affärsutvecklare, Boden Business Park
070-601 20 24 / malin@bodenbusinesspark.se 

Marie Nolin, kommunikatör, Datacenter Innovation Region, Luleå tekniska universitet
072-526 20 70 / marie.nolin@ltu.se

Senast uppdaterad: 2023-11-03