Nostalgitripp och framåtanda - artikel i Boden Bild nummer 1 2019

Nostalgitripp och framåtanda

Artikel i Boden Bild nummer 1 2019. Hur många är vi inte som har lärt oss, våra barn eller barnbarn att åka slalom i Storklinten. I år firar denna alpina inlandsanläggning 50-årsjubileum, samtidigt som nya spadtag tas för nästa steg i utvecklingen.

I takt med utförsåkningens intåg i Sverige väcktes frågan om en slalombacke i Bodens kommun under 1960-talet. Flera olika platser var under diskussion och valet föll till sist på berget Storklinten, strax utanför Svartlå.

– Som vi har fått det berättat för oss så lär det ha varit så att Edefors, som var egen kommun då, skulle slås samman med Boden. Då sa kommunalrådet i Harads, Erik Stenberg, att ska vi gå med på det, då ska vi i alla fall ha slalombacken här, säger Tore Boström, verksamhetschef.

Han har arbetat här sedan 1982, och är en av delägarna sedan Storklinten gick över från kommunal till privat ägo 2007.

Växande verksamhet

Från början fanns tre backar, restaurang och en rad med husvagnar.

– En av de stora förändringarna var när vi fick Urbergslängan och började med boende, säger Tore Boström, som vid BodenBilds besök servar elever från Gällivare skidgymnasium, boende i just Urbergslängan.

Successivt byggdes också backarna ut med Skogsslingan, Restaurangbacken och den nedfart som än i dag heter Olles ränna, uppkallad efter Olle Forslund. Han var ordförande i SKALP, den alpina klubben som bildades i Boden, och under alla år har haft Storklinten som sin hemmabacke.

Camping och stugor

I dag har husvagnscampingen vuxit till 163 platser. Ytterligare ett viktigt vägskäl och strategiskt beslut var att börja stycka ut och sälja tomter. De första stugorna byggdes av några av de 15-talet privata delägarna. I dag finns 48 tomter varav nästan alla är bebyggda. Intill är det förberett för fler nya nedfarter och längs skogsslingan för ytterligare 38 tomter.

Storklintens ägarkoncern har valt att skynda långsamt och tar tålmodigt ett steg i taget.

– Nu väntar vi på beslut om vår ansökan om att bygga en vägtunnel. Om vi får tillstånden klara kan vi börja bygga nästa steg i sommar, säger Malin Nilsson, verksamhetschef.

Storklinten är som 50-åring en stor arbetsplats för 40-50 säsongsanställda och elva helårsanställda. Sommartid bemannar bolaget även Bodens Camping och Bad med

80 säsongsanställda.

Sikta mot toppen

– Målet är att om 10 år vara en levande by med centrumtorg, fler aktiviteter och restauranger, fler boenden, lift på Urberget såklart, och ett hotell på kullen där borta, säger Malin, och pekar åt ena hållet, medan Tore pekar åt andra.

Oavsett vad det blir eller var det hamnar, står det helt klart att Storklinten fortsätter att sikta mot toppen.

Jubileumsfirandet inleddes officiellt under Edeforsbygdens vinterfestivalvecka i februari, med nöjen, tårta, plättkalas med maskoten Gunnard och USM-kval.

Under våren kommer fler jubileumserbjudanden. Håll utkik och se upp i backen!

Text: Anna Bergström
Foto: KOMM

Senast uppdaterad: 2023-12-22