Fyra personer runt ett träd klipper av blågula band.

Nu är Bodens nya äldreboende invigt 

Under torsdagen invigdes Bodens nya äldreboende Björknäsgården med invigningstal, bandklippning och rundvandring i de moderna lokalerna. “Grattis till alla äldre som får flytta in”, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Bodens kommun. 

Runt ett träd i den luftiga foajén har fyra blågula band satts upp. Claes Nordmark och representanter från Norlandia, Peab och Hemsö tar var sin sax och klipper banden till applåder och glada miner. Nu är Norlandia Björknäsgården officiellt invigt. 

– Björknäsgården är Norrbottens modernaste äldreboende, och jag är jätteglad att kommunen kan erbjuda ett trivsamt boende av senaste slag till Bodens seniorer, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd. 

Björknäsgården1

Under fredagen börjar de första bohagen att transporteras hit och måndag den 4 november flyttar de första personerna in. I dessa luftiga och moderna lokaler ska 126 äldre bodensare att ha sin bostad till årsskiftet. Alla 56 boende från Midgårdarna flyttas hit, närmare 30 personer från Å-center och 33 från korttidsboende. Till det kommer också att många av de som står i kö till särskilt boende.  Björknäsgårdens öppnande innebär alltså kortade köer och mer plats på korttids.  

– Jag tycker att det känns jättespännande att få öppna. Vi har så många som väntar på att få komma in på ett äldreboende, säger Catharina Liljeholm, chef för socialförvaltningen. 

Bodens kommun gratulerar till inflyttningen genom att bjuda alla boende och personal på tårta i december. 

Björknäsgården5

Björknäsgården har byggts genom konkurrenspräglad dialog. Från Bodens kommuns sida har såväl upphandlingsenheten som samhällsbyggnadskontoret arbetat hårt med att skapa alltifrån avtal och detaljplan för området, till VA och maskinlogistik under byggtiden. Självklart har även socialförvaltningen haft en betydande roll i utformningen av det nya äldreboendet och dess verksamhet.  

Det har varit en snabb process som gått från idé till färdigt boende på drygt två år vilket har varit möjligt tack vare en nära samverkan mellan Bodens kommun, operatören Norlandia, byggherren Peab och fastighetsägaren Hemsö. 

– Nu är det många andra kommuner som hör av sig för att fråga hur vi gjort, säger Cecilia Kvibacke från samhällsbyggnadskontoret på Bodens kommun. 

Björknäsgården6

Efter invigningen får besökare vandra runt i boendet och se alltifrån en lounge med utsikt över Boden, inglasade altaner och gemenskapsytor till bibliotek, träningsrum, lägenheter, solrum och café. Det är arkitektkontoret MAF som ritat byggnaden som landade på 9100 kvadratmeter golvyta. I byggprocessen och inredningen har man använt i första hand lokala entreprenörer och leverantörer, till exempel har Byaboden levererat hundratals meter gardiner och Elon alla tv-apparater.  

– Många av våra medarbetare ska börja här och jag önskar dem lycka till på alla sätt och vis. Jag ser fram emot ett bra samarbete, vi har ju så många beröringspunkter, säger Catharina Liljeholm. 

Norlandia kommer att driva boendet och kommunen ser till att alla lagar och föreskrifter följs genom att utföra samma kvalitetskontroller här som på kommunens egna boenden. Till det kommer också bemannings- och kompetenskrav för att garantera så bra vård och omsorg som möjligt. 

Björknäsgården4Björknäsgården3Björknäsgården7Björknäsgården8

Ansök om särskilt boende här.

Läs mer: Norrbottens modernaste äldreboende öppnar i Boden.

Senast uppdaterad: 2023-12-21