Två personer fotade i lobbyn på det nya bygget på Boden Businesspark, Sävast.

Nybygge med karriärchanser

Den trärena moderna byggnaden Nybygget bryter av mot den faluröda omgivningen på Boden Business Park. Här växer en form av spelindustrins campus fram, en talangpipeline rakt in till de internationella spelbolagen.

Spel- och webbutvecklarelever från hela landet och världen har kommit hit för att studera i denna kreativa miljö. Hittills har fem spelbolag varav två från USA valt att etablera sig i samma hus som utbildningarna bedrivs.

Proffsligan är här

Om vi jämför med hockeyvärlden skulle vi kunna beskriva det som att de unga talangerna befinner sig på ett plan i huset, medan NHL finns på övre plan, och deras talangscouter gästspelar och letar guldkorn bland eleverna. Den miljö som har vuxit fram här har på kort tid visat att detta är en plats att räkna med i framtidens utveckling av spelindustrin.

Här går nu cirka 75 elever fördelade på indiespelutbildningarnas två årskullar och en årskull på höstens nystartade webbutvecklarutbildning. Cirka 80 procent av deltagarna är inte från Norrbotten.

En trappa upp hos spelbolagen finns praktikplatser med kunniga och inspirerande seniorer som handledare.

Lokal stab

Mattias Bergqvist som inledningsvis arbetade med att skapa förutsättningar för att sätta Boden på spelkartan har successivt gått upp i tid som studiochef för spelföretaget Wanderword som kom hit i vintras. Mattias fortsätter bygga branschen i Boden på deltid medan Emil Sandberg tar över stafettpinnen med affärsutvecklingen på heltid och fortsätter att utveckla spel-industrin på Boden Business Park. 

– Vi har utbildningar med världsintag. Spelkompetens är en skarp kunskap som används allt mer i industrin. Ett stort bilföretag har till exempel nyligen använt en spelmotor i funktionen där kunden kan se den nya bilen och göra alla val. Det här kommer i allt fler branscher, berättar Emil Sandberg.

Företag se hit!

En passning från spelvärlden till vårt näringsliv är att passa på att nyttja den tekniska kompetens som finns här. Alla spel- och webbutvecklare ska göra praktik under sina utbildningar. Har du ett företag med en specifik produkt eller tekniklösning som du behöver hjälp med, eller helt enkelt ser möjligheten att kunna komplettera din verksamhet med spel- eller webbutvecklingsteknik i någon form – kontakta Emil på Boden Business Park!

Text: Anna Bergström

Foto: Mats Engfors/ Fotographic

Senast uppdaterad: 2023-12-21