Bild på stadshuset fotograferat från markplan. Vit fasad med kommunvapnet till vänster.

Pendlare mellan Boden och Luleå kan snart ta tåget

Genom samarbete mellan kommuner och myndigheter ska det nu bli möjligt för studenter och pendlare att ta tåget mellan Boden och Luleå. Den 1 april börjar pendeln gå mellan Boden och Luleå. Det är första delen i en större satsning för tågtrafik mellan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda.

Målet med satsningen är att fler ska välja att åka kollektivt.
– Det blir totalt elva dubbelturer mellan orterna, måndag till fredag. Snabbaste tågturen tar 25 minuter, säger Charlotte Reinholdt, projektledare för tågprojektet i Norrbotten.

Pendel utgörs av Norrtågs tåg i kombination med Länstrafikens bussar mellan Boden och Luleå. Inledningsvis ger det så kallade periodkortet tillgång till alla Norrtågs och Länstrafikens avgångar mellan orterna.

– Det pågår diskussioner om att periodkortet så småningom kan komma att gälla även för lokaltrafiken i de båda kommunerna, säger Charlotte Reinholdt.

Kopplat till Norrtågs avgångar och ankomster jobbar lokaltrafiken med att anpassa turerna till tågen.

– Det ska vara smidigt att ta sig till och från tågstationerna med både Läns- och lokaltrafiken för att korta resvägen så mycket som möjligt, säger Charlotte Reinholdt.

Det finns parkeringsplatser för de som tar bil till stationerna i Notviken, Sunderby sjukhus samt på Bodens järnvägsstation. Det är även möjligt att lämna cyklar på stationerna, och de som vill kan ta med hopfällbar cykel i cykelväska både på tåg och buss.

Pendeln kommer att gå måndag till och med fredag varje vecka. Avgångstiderna är anpassade till när merparten av pendlarna börjar eller slutar jobba.

Läs hela artikeln på Vårt Luleå

Senast uppdaterad: 2019-01-30