Tommy Lindvall - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 26 2019.

Sommar och semester, inget kan hända oss…

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 26 2019.

Vi vill inte tänka på obekväma saker som kan hända under semestern. Kan vi råka ut för inbrott? Vågar man gå ut på kvällarna sent där vi bor eller vistas? Kan vi bli rånade? Tappa bort viktiga ägodelar och så vidare. Behöver vi planera och skydda oss när vi är lediga?

Vad är trygghet för dig?

När man frågar får man olika svar, men några återkommande svar är trygghet att få välja att leva ett eget liv, kunna vara som jag är, allas lika värde, ha ett hem, vara frisk, kunna påverka, att bli sedd.

På Wikipedia är betydelsen; känsla av välmående och säkerhet bland vänner eller i samhället

Kunskapen är en viktig del för att bidra till ökad trygghet, exempelvis är det flest män som drabbas av våld och det är män som utsätter andra män för våld ute på stan kvällar och nätter, men det är kvinnorna som känner störst oro att gå ut på kvällarna. Ett exempel på att trygghet är en subjektiv känsla som inte är lätt att hantera.

Kommunen fyller en viktig funktion till att öka tryggheten, tillsammans med föreningar, näringsliv och företagare kan vi göra mycket för att öka tryggheten. Vi planerar mötesplatser där vi kan umgås över alla åldersgrupper, Boden Alive är bara ett exempel som bidrar till möten mellan människor. Aktiviteter som gör att vi kommer ut från våra hem och möter andra är en viktigt för att öka vår trygghet. Vi måste göra stad och landsbygd livfull även på kvällar och helger och inte bara på sommaren utan även under andra delar av året.

Så tillbaka till frågan om ska vara orolig och planera för händelser under semestern, så måste svaret bli att det är individuellt, vad du som person känner. Blir du tryggare av att planera så är det du ska göra. Göra planer för att förhindra obekväma händelser gör att du kanske känner dig förberedd och därmed ökar troligen din trygghetskänsla.

Stäng av Tv och datorn, umgås under semestern med dina nära och kära. Gå ut och möt nya människor in nya miljöer. visa dig ute och bidra till möten med människor så bidrar du även till att öka tryggheten för andra och inte bara dig själv.Tommy Lindvall
Säkerhetschef
Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2019-06-17