Krönika från Disa - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 19 2019.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned?

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 19 2019.

Maj betyder vår men det är också dags för årets #krisberedskapsvecka. Den 6-12 maj är den vecka då myndigheter och kommuner sprider kunskap för att vi ska bli bättre förberedda vid en kris. Det är en vecka där information ges för att du ska kunna fundera över din situation och ditt agerande om krisen kommer.

Om det blir en störning eller kris i samhället – en storm, översvämning, IT-attack eller smittspridning kan mycket av det som vi tar för givet försvinna. Då kan det bli svårt att laga mat. Det kanske inte finns vatten i kranen. Det kan bli tomt i butikerna. Mobilnäten och internet kan sluta fungera, inga nyheter eller sociala medier fungerar i mobilen. Vid en större krissituation måste kommunen först hjälpa de som inte klarar sig själva. Myndigheterna förväntar sig att du som är frisk och pigg ska klara dig utan hjälp i minst 72 timmar. Du och din familj kan alltså under en tid själva behöva klara att ordna vatten, värme och mat. Ni behöver också kunna hålla kontakt med andra och få information från media och myndigheter. Det är bra att tänka till och förbereda en krislåda med det nödvändigaste, vattendunkar, en alternativ värmekälla, en vevradio, lite konserver, extra batterier och en ficklampa.

Ett kortare strömavbrott kan rent av vara mysigt, men när det verkar dra ut på tiden och inte vet varför kan det bli obehagligt. Här är såklart samverkan och kontakt med grannar, vänner och familj viktigt. Du känner dig mer trygg med andra, och om ni hjälper varandra så kommer alla klara sig bättre.

Om du är bra förberedd och vet vad du drabbas av en kris, så kan du också hjälpa andra. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris. Fundera på om du har någon i din närhet som behöver hjälp om något händer. Fundera till exempel över med vad hen behöver hjälp eller vad du kan göra för hen?

På Bodens kommuns hemsida kan du läsa mer om hemberedskap. Håll utkik på hemsidan efter vårt quiz under krisberedskapsveckan så kan du vinna en krislåda.

Om du är förberedd så blir kommunens beredskap bättre, tillsammans löser vi krisen bäst. Så ta del av information från myndigheter under krisberedskapsveckan 2019.Disa Kristinsdottir

Säkerhetssamordnare

Bodens kommun

Senast uppdaterad: 2019-06-10