Krönika om snöröjning - Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 11 2019.

Vårkänslor börjar infinna sig på gatudriften

Krönika från Bodens kommun i Gratistidningen, vecka 11 2019.

I veckan noterade jag att solnedgången infaller efter det att min arbetsdag normalt slutar. Nu är det första av flera delmål avklarade i väntan på våren.

Tiden går fort när man har roligt sägs det ju enligt ett välkänt talesätt. Den här vintern måste jag ha haft väldigt roligt. Min känsla är nämligen att vintern nästan försvann för tidigt.  

När den här tidningen delas ut har vi redan nått andra halvan av mars och jag vet knappt vad som hände med vintern. Det är ju inte länge sedan det var nytt år. Tänk att det bara är några veckor sedan det var kallt i flera veckor och snöade och redan står vårvintern runt hörnet. Vårhyvlingen av våra villagator är full igång, härligt, härligt.

Trots att vårens framfart alltid är lika välkommen efter en lång vinter ger de mig lite blandade känslor. Den fina vita snön är på väg att smälta bort och gråa smutsiga gator, grönytor tinar fram.

När jag tittar ut från mitt kontor så ser jag något positivt, killarna transporterar sina sopmaskiner till verkstan för att servas inför en ny säsong av sandupptagning.

Vi har som mål att börja med sopning i mitten på april i centrala delar om vädergudarna är med oss. Men vi ser tendenser på att vi har börjar någon dag tidigare för varje år som kommer. Är det på grunda av klimatförändringar! Vi brukar lägga ut cirka 6000–8000 ton sand och grus varje vintersäsong. Ytan som vi ska sopa är 1 524 947 m3 belagd yta. När sandupptagningen är i full gång så prioriterar vi busslinjer samt gång och cykelbanor därefter villagator.

Som många andra räknar jag veckor fram till semestern och har så smått börjat planera för vad jag ska hitta på under de lediga veckorna.

Men för att semestern ska kunna börja måste vi först se till att våra planerade Gatu/VA- projekt är klara och att gator, torg är städade. Vi får även hoppas att tjälskadorna inte blir så stora även detta år och att snön smälter i lagom takt så vårflöden blir normala så vi slipper översvämningar.

I skrivande stund och sportlovsveckans sista dagar ser jag på väderprognosen att det ska komma ca 30-40 cm snö i helgen. Det är nog så att vi tyvärr får behålla plogutrustningen på ett tag till och att våren får vänta.

Vinterjackan får nog hänga kvar i hallen ett tag till…tänker jag.

Erik Bergdahl
Chef gatudriften
Tekniska förvaltningen

Senast uppdaterad: 2023-12-22