Representanter från Luleå och Boden samt Rally Sweden. Sex personer stående framför en röd bil med logotyp från Rally Sweden.

Ingen annan region har lika säkert vinterklimat

En enad region söker att få arrangera rally-VM. Region Norrbotten, Boden, Kalix, Luleå och Piteå träffade i dag Rally Swedens delegation. - Vi har unika förutsättningar för ett äkta vinterrally som ingen slår, vi kan till och med ha sträckor på havets isvägar, säger Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå och talesperson för arrangörsgruppen.

Huvudskälet till att VM-rallyt ska flyttas är att Värmland inte längre kan leverera vinterväglag. 2022 ska VM-rallyt vara flyttat till en region som garanterat kan leverera kyla, snö och äkta vinterrally.
I kampen deltar ett flertal regioner i Sverige, för Norrbotten har en arrangörsgrupp bestående av Region Norrbotten, Boden, Kalix, Luleå och Piteå anmält sitt intresse.

Luleås kommunalråd Lenita Ericson är talesperson för arrangörsgruppen:

-        Fakta är att ingen annan region i Sverige utanför Norrbotten kan erbjuda kyla och snö med samma säkerhet. SMHI:s statistik vinner vi. Vi har tittat över en tioårsperiod och det är verkligen ”kalla” fakta. Vi är helt enkelt bästa regionen för en långsiktig lösning för ett vinterrally i Sverige.

-        Vi kan till och med erbjuda rally på våra unika isvägar på havet eller för den delen valfri älv. Vi kan göra ett verkligen unikt vinterrally. Det här har redan bilindustrin förstått och valt oss som plats för vintertester, så att VM-rallyts enda vinterrally också kommer hit är bara logiskt.

Varför är ni så intresserade av att få arrangera ett rally-VM?  

-        Det är ett årligt återkommande event, inte ett tillfälligt ettårigt event som sedan försvinner. Det innebär att vi kan bygga ett långsiktigt projekt. De investeringar vi gör blir mer beständiga i jämförelse med till exempel ettåriga projekt. 

-        Ett rally-VM genererar tiotusentals gästnätter och bidrar till en stor ökning av turister från världens rallynationer. Med ett så här stort årligt event kommer det intäkter för näringslivet regionalt, inte bara för besöksnäringen. Projektet behöver en mängd olika saker. Och det kommer att gynna fler kommuner än de fyra som arrangerar.

Vilka fler argument har ni lyft mot Rally Sweden? 

-        Vår unika närhet till både Norge och Finland bidrar till att vi är rätt plats. I vår norra region, sett över landsgränserna, finns över en miljon människor som är ”nära” oss. 

 Vad kostar ett rally-VM för arrangörsgruppen? 

-        Ekonomiskt är det ett åtagande i nivå med SM-veckan för respektive aktör. Tack vare att vi är flera som går in kan vi göra detta på en rimlig nivå för alla involverade. Det är samverkan på bästa sätt. Sedan har vi en målsättning att få med oss det regionala näringslivet på ett bra sätt om detta blir verklighet, konstaterar Lenita Ericson. 

Senast uppdaterad: 2020-06-25