Kvinna med grön klänning håller en galge med ett plagg i handen. Fler plagg finns framför och bakom henne.

Krönika: Hållbart mode

Är det inte vår tids i-landsproblem att garderoben svämmar över av kläder men vi har inget att ha på oss? Vad gäller vår klädkonsumtion, är det inte tal om något ”slit och släng”. Det är ju faktiskt bara ”släng”.

Av de 14 kilo textilier som svensken köper varje år, åker hela sju kilo ner i soptunnan. Det motsvarar ungefär vad som ryms i en hel IKEA-påse. Kanske är textilierna av så dålig kvalité att de helt enkelt inte håller längre än så? Men nog är det väl också fast fashion-kedjornas aggressiva marknadsföring; det som var inne i höstas är ute innan snön faller. Vi lever i en tid där vi präglas av FOMO, Fear of missing out och ett gränslöst villhövande. 

De resurskrävande textilierna brinner upp i tomma intet; Jeansen som krävde motsvarande 42 fulla badkar med vatten för att producera och polyesterklänningen som kräver 1,4 kg kemikalier för att framställa. 1,4 kg kemikalier som förresten motsvarar 78 omgångar i diskmaskinen. Resurser som brinner upp i våra förbränningsanläggningar. Visst blir det varmt och skönt i våra hus, men bränsle råder det inte brist på i värmeverken. 

De här textilierna tillverkas av fattiga människor under orimliga arbetsförhållanden på platser i världen där både vatten, god arbetsmiljö och mänskliga rättigheter är en bristvara. Allt för att vi svenskar ska konsumera mode som om det vore engångsartiklar. Fast nu överdrev jag visst, ett plagg används ju ändå i genomsnitt 7 gånger. 

Det har ju visat sig, enligt FN:s handelsorgan UNCTAD att klädindustrin står för större utsläpp av växthusgaser än flyget och sjöfarten tillsammans. 80% av utsläppen sker vid tillverkning, när bomullen produceras ute på fält och tillverkas i fabrikerna. Modeindustrin får oss att tro att textilåtervinningen och schystare material ska lösa detta, när sanningen är att vi måste konsumera mindre nyproducerade plagg. 

Jaha, är det slut på det roliga nu? Nej, det är nu det börjar! Hållbart mode handlar om att utöva sitt modeintresse på ett sätt som är hållbart för vår planet och nästa generation. Länge har mode varit förknippat med konsumtion och normen att köpa nytt. Men det kan vi väl ändra på? Kanske mode istället kan förknippas med kreativitet? Om vi slutar konsumera kläder och istället cirkulerar genom att köpa dem secondhand, ordna klädbyten, låna eller hyra våra kläder. Tänk secondhand i första hand och att aldrig köpa nytt när du bara villhöver. För den där skjortan är ju inte värd att förstöra planeten för? 

Mina sju bästa secondhandtips! 

  1. Leta secondhand hos välgörenhetskedjorna gör gott för både människa och miljö! 

  1. På Facebook svämmar det över med plagg på köp-och-sälj-sajter. 

  1. Anordna klädbyten med några vänner. 

  1. Fixa en byteshörna på jobbet för kläder och saker att cirkulera. 

  1. Hyr barnens vinteroveraller. 

  1. Låna klänningen eller finskjortan till festen. 

  1. Remake och redesign! Låt kreativiteten nå nya nivåer när du förvandlar en klänning till en blus eller en kofta till en väst? 

 

Text: Sara Olsson, avfallsingenjör Bodens kommun 
Foto: Mats Engfors/Fotographic 

Senast uppdaterad: 2024-01-09