Tre personer vid inglasad altan.

Många vinnare med Fixarna

Fixarna hjälper dig som är över 70 år med sysslor som kan innebära fallrisk i hemmet. Tjänsten möjliggör också meningsfulla arbetsuppgifter för personerna som arbetar i gruppen.

Fixarna har funnits i Bodens kommun i över tio år. Målet är att erbjuda enkel service med sysslor som kan innebära fallrisk för äldre. Anders Johansson, som idag är grupp-ledare, var från början ensam fixare. Med åren har behovet ökat och i takt med det har gruppen vuxit. Dels har antalet äldre som bor hemma blivit fler. Vetskapen om att hjälpen finns har också ökat.

Många vinster

Samtidigt som Fixarna hjälper våra äldre i kommunen, bidrar satsningen också till att skapa arbetstillfällen för personer som här kan få meningsfulla uppgifter inom Arbetsmarknadsförvaltningen.

– Det är så roligt, alla är så tacksamma för vad de gör, säger Anders Johansson.

Som arbetsledare uppmuntrar han också gruppen till fysisk aktivitet på jobbet. Där det är möjligt får de cykla eller gå mellan uppdragen. I ytterområdena är Anders med som chaufför.

– Vi märker att alla blir så mycket piggare och mår bättre av att röra lite på sig.

Fixarna rycker ut i ur och skur och hjälper till med allt från att smörja dörrar till att hämta saker i vinds- och källarförråd.

Fixarnas uppgifter följer ofta årstiderna

– Vi gör de där typiska grejerna som många äldre står och vinglar med själva, som att byta glödlampor eller gardiner, rensa hängrännor eller sanda själv.

Just vid BodenBilds besök är det utomhusjobb på schemat hemma hos Birgitta Stridfelt.

– Jag har gjort en stor ryggoperation och fick tips av hemtjänsten om det här. Jag behöver hjälp att bära undan mina trädgårdsmöbler och annat som ska in för vintern. Det är sådant som jag alltid brukar göra själv men det går ju inte nu, förklarar hon.

Hon är med killarna ut och pekar med kryckorna och berättar hur hon vill ha det, medan de pratar och skrattar.

Coronaanpassning

Som allt annat i samhället har även Fixarna påverkats av coronaviruset. De är noga med att följa folkhälsomyndighetens restriktioner då det dessutom är riskgrupper de ofta möter.

Fixarna Bodens kommun

Fakta Fixarna

Detta kan vi hjälpa dig med:

• Montera och kontrollera brandvarnare

• Byta glödlampor, proppar, batterier och smörja lås i dörrar

• Hämta och lämna saker i vinds- och källarförråd

• Sandning och lättare snöröjning vid farstukvist eller balkong

• De utför inte arbetsuppgifter som kräver yrkeskunnig hantverkare, trädgårdsarbete/snöskottning eller uppgifter som normalt ingår i hemtjänst.

 

Text: Anna Bergström. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Senast uppdaterad: 2023-12-21