Två kvinnor som pussas på gågatan i Boden. I händerna har de prideflaggor.

Pride Boden ställer om

Bodens tredje Pridefestival går av stapeln 10–18 oktober i ett omställt format. I programmet hittar vi bland annat föreläsning av hockeylegendaren Maria Rooth, barnkultur, utställningar, musik, drop-in vigsel och regnbågsmässa.

- Med tvärstopp på arrangemang i våras valde vi att ställa om föreläsningen med Maria Rooth till oktober. Tillsammans med våra samverkansparter har vi byggt ett program under nio dagar där Pride Boden blir ett paraply som aktörer samlas under. Säger Linnéa Byberg, eventproducent på kommunen och Pridegeneral.

Maria Rooth ger i sin föreläsning konkreta verktyg till hur en kan utveckla sin förmåga att leda sig själv och vad som krävs för att nå dit en vill komma. Då hennes karriär har varit kantad av många strukturella hinder som ensam tjej i en mansdominerad idrott präglas föreläsningen även av tankar kring jämställdhet och inkludering.

Helt rätt i tiden ligger Försvarsmuseums tillfälliga utställning Vi & DOM som handlar om hatbrott. Hatbrott angriper en av samhällets viktigaste värderingar - de mänskliga rättigheterna och alla människors lika värde. En högst relevant och aktuell utställning där upprinnelsen till Bodens första Pridefestival är en inledande del.

Utöver dessa finns programpunkter riktade till alla åldrar på flera platser i Boden. Allt för att erbjuda trygga, inkluderande och coronaanpassade alternativ.

Programmet i sin helhet växer fram under närmsta tiden och på kommunens hemsida finns mer information om festivalen.

Stolt huvudarrangör är Boden Event som tillsammans med Försvarsmuseum, Havremagasinet, Bodens kommun, BodenArr, Bodens Riksteaterförening, Dans i Nord, Quality hotel Bodensia, RFSL Luleå/N:a Norrbotten, Svenska kyrkan och Folkets hus bjuder in till en omställd Pridefestival.

Senast uppdaterad: 2023-10-16