Fem personer på bild: En kvinna i rött med mikrofon. Två män och två kvinnor sitter framför.

Scenkonst är hjärtat i Pride Boden

För tredje året anordnas Bodens Pridefestival den 26-29 mars. I programmet hittar vi mängder av scenkonst, föreläsning av hockeylegendaren Maria Rooth och självklart en parad genom Boden.

Stolt huvudarrangör är Boden Event som tillsammans med Bodens kommun, Bodens Riksteaterförening och Svenska kyrkan bjuder på ett fyra dagars program, främst i Folkets hus. Namnet har fått en smärre justering och heter nu kort och gott Pride Boden.

– Då den första festivalen var sprungen ur scenkonsten med Rickard Söderbergs föreställning faller det sig naturligt att även denna inramas av just scenkonst, säger Linnéa Byberg, festivalgeneral och eventproducent på kommunen.

I år blir det Riksteaterns Love songs med bland annat Arja Saijonmaa och Robert Hannouch som är först ut (bilden). På torsdagskvällen kan publiken ta del av en rolig, tragisk och hjärtskärande musikalisk scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna. Fem skådespelare och artister vrider och vänder på vår bild av romantiken. Med mycket humor och stort allvar iscensätts en sentimental kärleksbomb.

Att hitta föreläsare som matchar staden och tiden är viktigt. Så bokningen av Maria Rooth, en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, blev en fullträff. Marias karriär har varit kantad av många strukturella hinder som ensam tjej i en mansdominerad idrott och föreläsningen präglas av tankar kring jämställdhet och inkludering.

– Hockeyn är het i Norrbotten. Boden har numer ett damlag som denna säsong gjort seriepremiär, säger Linnéa Byberg och uppmanar alla att bänka sig för detta på fredagseftermiddagen.

På lördag blir det Prideparad klockan 13:00 där alla är välkomna. Paraden avgår från Kvarnängen, går genom stadens gator och avslutas vid scenen på Medborgarplatsen. Föreställningen Den svenska sonen spelar samma kväll. Den lyfter frågor om hur det är att leva i ett mellanförskap och som hbtq-person. En unik och viktig berättelse om en adopterad människas längtan att hitta hem.
‚Äč

Senast uppdaterad: 2023-10-13