En bastuflotte under norrskenet med texten: Det intressanta som sker nu är  att folk verkligen vill komma hit, inte bara för att de vill vara i Arktis utan för att de också vill ta  del av den fantastiska communitykänslan.

”Besöksnäringen bidrar till ett levande lokalsamhälle”

Med Aurora Safari Camp och Outpost Lodge lockar Fredrik Broman och Jonas Gejke turister till spännande upplevelser kring Boden. Men det handlar inte bara om turism i världsklass utan också landsbygdsutveckling.

Vi arbetar på flera nivåer och försöker få folk att inte bara semestra här utan också flytta hit. Vi köper hus som vi försöker rusta upp för att locka folk att skapa ett liv här, säger Fredrik Broman.

Själv hamnade han i turistbranschen genom sitt yrke som fotograf. Tillsammans med Jonas Gejke, som har en gedigen erfarenhet av äventyrsturism från Östafrika där han har verksamhet sedan 25 år tillbaka, grundade han Aurora Safari Camp, anpassat för turister som vill bo mitt i äventyret och där boendet i sig är en aktivitetsupplevelse. Senare grundade de också Outpost Lodge i Mårdsel, en by som ligger i södra delen av Gällivare kommun men är en del av Bodens utvecklingsområde.

– Outpost Lodge ligger mitt inne i ett samhälle och våra besökare uppskattar verkligen att vara mitt inne i en arktisk by och få ta del av det livet, berättar Fredrik.

En annan plats som utvecklas just nu är Gunnarsbyn.

– Gunnarsbyn är själva navet och en av de riktigt levande bygderna i Bodens kommun. Det  intressanta som sker nu är att folk verkligen vill komma hit, inte bara för att de vill vara i Arktis utan för att de också vill ta del av den fantastiska communitykänslan. Här har vi ett litet lokalsamhälle som verkligen fungerar, med infrastruktur, skola, affär och allt man behöver för att bygga ett liv och som utvecklas med det globala som besöksnäringen innebär. När vi får superspännande gäster som engagerar sig i vårt lokala samhälle driver det oss framåt till något väldigt spännande, både ur ett historiskt och ett modernt perspektiv, avslutar Fredrik Broman.

Senast uppdaterad: 2023-12-22