Kristoffer Jakobsen, SKALP, åker slalom på SM-veckan.

Bodenföretag hjälper alpina landslaget 

Med målet att svenska alpina landslaget ska åka snabbare, säkrare och ta fler medaljer har ett nytt samarbete inletts mellan Bodenföretaget TNTX och Luleå tekniska universitet.

Genom robotik, AI (artificiell intelligens) och maskininlärning ska de alpina skidåkarna träna på att hitta den optimala åklinjen i en virtuell miljö.  

– Vi tar fram en AI och åklinje som är snabbare än de bästa skidåkarna i världen och gör det möjligt att studera och jämföra egna vägval med en optimerad linje för att snabbt se hur man ska förbättra sig. Det är väldigt roligt att vi, som privat företag, gör verklighet av detta tillsammans med det alpina landslaget och Luleå tekniska universitet, säger Thomas Vikström som har en lång karriär på Tesla i USA bakom sig. 

Tillsammans med entreprenören Thomas Lindgren – som har byggt flera bolag inom spelindustrin – har han grundat företaget TNTX på Boden Business Park. De utvecklar plattformar för förstärkt och virtuell verklighet med målet att få en säkrare arbetsmiljö i bland annat gruv-, stål- och skogsindustrin. Tekniken går även att applicera inom idrotten.

tntx

Nya aktörer i samarbetet är Luleå tekniska universitets forskargrupper i robotik och AI och maskininlärning. 

– Vi använder vår expertis om djupinlärning och förstärkt inlärning för att optimera racing-delen i den virtuella miljö som nu tas fram. Teknik som varit vinnande i virtuella tävlingsmiljöer och ATARI-spel anpassas för att fungera i den mycket mer komplexa utförsåkningsmiljön, säger professor Marcus Lowicki som leder forskargruppen i maskininlärning. 

Alpina chefen Tommy Eliasson Winter (bördig från Boden) ser positivt på samarbetet. Enligt honom är detta en stor del i ambitionen att konkurrera om medaljplatser för svenska landslaget i OS i Cortina 2026, där bland annat bodensaren Kristoffer Jakobsen blivit uttagen för att representera Sverige. 

– Tack vare att det nya verktyget simulerar verkliga miljöer, som i Kitzbühel, finns god potential att förbättra och förkorta åkarnas utveckling över tid. Att ta vår sport till en ny nivå ur ett teknologiskt perspektiv och utmana rådande normer vad gäller kapaciteten att analysera och ta datadrivna beslut som ingen annan har gjort förut kittlar förstås extra mycket, säger Tommy Eliasson Winter. 

 

 

Senast uppdaterad: 2023-12-21