Man som står på en brygga under norrskenet en höstnatt. Citat på bild "Jag är ganska säker på att samarbetet mellan olika turistorganisationer  varit så fruktsamt för att det inte  fanns någon prestige."

Destination Boden: Arktisk året runt-destination för en glokal marknad

Med ett klimat som bjuder på både norrsken och midnattssol och en spännande mix av det nära folkliga och det avskilt exklusiva erbjuder Boden en destination för årets alla årstider och för all slags turism. En arktisk pärla som alltid välkomnar och som aldrig stänger.

Oavsett om man vill turista nära centrum, med tillgång till Bodens stadsliv, eller turista i vildmarken har Boden något att erbjuda med kultur, natur och äventyr i en spännande blandning. Med ett innovativt entreprenörskap och ett naturligt värdskap skapas unika upplevelser som lockar turister från när och fjärran till de tre stora besöksmålen: Harads, Gunnarsbyn och Lassbyn samt centrala Boden.

I Lassbyn och Gunnarsbyn kan besökaren uppleva äventyr på Aurora Safari Camp, The Outpost och Arctic Retreat. Arctic Retreat består av ett antal rundtimrade stugor belägna på en udde vid Råneälvens strand, i ett naturskönt skogslandskap och med full service. Anläggningen är öppen året om, och har samarbeten med flera olika aktivitetsarrangörer, så oavsett vilken årstid man väljer att komma erbjuds alla slags aktiviteter och äventyr.

Utanför Svartlå finns vintersportanläggningen Storklinten. I Harads finns bland annat Arctic Bath och Logger’s Lodge, som erbjuder privat retreat i lyxklass för två personer i det som en gång var en så kallad flottarkoja. Världsberömda Treehotel erbjuder storslagna naturupplevelser och som hotellets namn antyder, får den besökande möjligheten att bo i rum som byggts i träden, med en makalös utsikt över den vackra norrbottniska naturen naturen.

Bakom Treehotel står Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall, två entreprenörer som älskar sin hembygd och som byggt inte bara sina egna liv med hembyn och träden som utgångspunkt, utan även skapat en världsattraktion. Och det är just den typen av klokskap, entreprenörsanda och hembygdskärlek som fått Bodens besöksnäring att blomstra. Det menar Peter Wallin, enhetschef för Nordpoolen och med erfarenhet från turism i hela landet efter många år på Svensk camping.

Peter WallinFoto på Peter Wallin, enhetschef för Nordpoolen.

– Det Britta och Kent har skapat med Treehotel är något enastående, som lagt grunden till den turism vi har idag. En annan viktig faktor till utvecklingen är samarbetet mellan olika aktörer. Jag är ganska säker på att samarbetet mellan olika turistorganisationer varit så fruktsamt för att det från början inte fanns någon jättestor turistanläggning, det fanns ingen prestige. Vi provade många olika saker och vi fortsätter samarbeta, säger han.

Nordpoolen är det kommunala upplevelsebadet, med allt från äventyrsbad till relaxavdelning, bastu och motionssim. Här kan man också njuta av utomhusbad året om och uppleva en grotta med strömmande vatten. I centrum, naturskönt belägen vid sjön Bodträsket, ligger också Bodens camping, där Peter Wallin en gång började sin bana inom turistnäringen.

– När jag började på campingen hade vi 200 platser, och det var inte fullt på somrarna. Vi gjorde ett enormt arbete med marknadsföring och marknadsundersökningar bland besökarna och idag har campingen 550 platser och ett 40-tal stugor och rum. En bra sommar bor det mellan 2 000 och 2 500 personer där, så det är verkligen fantastiskt.

Att de flesta stora besöksmålen ligger på landsbygden runt Boden är något Peter Wallin ser positivt på.

– I och med att turistanläggningarna växer skapas ju också större möjligheter att bo och leva på landsbygden. Vad vi nu ska jobba med är att skapa aktiviteter centralt, som även anläggningarna på landsbygden kan dra nytta av, säger han.

Den gemensamma nämnaren för Bodens många attraktioner är närheten. Närheten till stadsliv och landsbygdsliv, till skogar, vidder och vatten – men också närheten till det lokala och särpräglade, det som bara Boden med omnejd kan erbjuda. Och det är just det som gör Bodens besöksnäring så unik.

Senast uppdaterad: 2023-11-03