Bodenföretagare som har samlats i lokalen Verkstan på Boden Business Park för företagsfrukost 2019.

Företagsklimatet i Boden klättrar till ny toppnotering

Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet offentliggjordes under onsdagen och Boden fortsätter klättra uppåt på den nationella rankingen.

Med en förbättring med hela 22 placeringar (från plats 90 till plats 68) går Boden in som enda norrbottniska kommun på topp 100-listan. Det är via näringslivets egen nationella intresseorganisation som bilden av Boden som en kommun med goda förutsättningar för företagande förstärks. Bodens kommun har under en serie år strategiskt verkat för att långsiktigt stärka och utveckla samarbetet med Bodens entreprenörer och det lokala näringslivet.

- Det är glädjande att vi närmar oss vårt mål att nå topp 50 i Sverige och vi vet att vi kan nå hela vägen dit. I Boden har vi tillsammans lyckats att skapa en stark dialog mellan kommunen, våra företagare och många fler därtill. Den företagskultur vi utvecklar är en framgångsfaktor i den omfattande industri- och samhällsomställningen vi nu har gått in i, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

Svenskt Näringsliv mäter varje år drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Svaren räknas sedan samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

- Det är ett hårt och målmedvetet arbete som nu ger resultat och det är extra positivt och glädjande att vi ser en positiv utveckling både i Svenskt Näringslivs undersökning och i SKR:s insiktsundersökning. Vi är samtidigt ödmjuka och ser områden där vi kan bli bättre för att ytterligare förbättra företagsklimatet här i Boden. Det kan handla om allt från kompetensutvecklingsinsatser till ökad förståelse för näringslivet, för att vi ska kunna fortsätta leverera hög service till våra befintliga företag och de nya etableringar som vi ser komma, säger Mats Berg, kommun- och näringslivschef.

Kontakt /
Claes Nordmark, kommunalråd, 070-234 24 27
Mats Berg, kommun- och näringslivschef, 070-675 77 80

Senast uppdaterad: 2021-09-22