Två manspersoner i grå kostym står med pannorna mot varandra. En har rakat hår och mustasch den andra axellångt lockigt hår.

Northern Sessions i Boden

Björknäsgymnasiet förvandlas till livesänd dansscen

Dans i Nords danskonstnärer Anthony Lomuljo och Jerome Marchand kommer till Björknäsgymnasiet i Boden, som förvandlas till deras scen.  Söndagen den 11:e april klockan 21:00 livestreamar de sin femte liveperformance via Instagramkontot northern sessions. Då får publiken uppleva Björknäsgymnasiet på ett helt nytt sätt – genom dansarnas ögon och kroppsspråk. 

När Anthony och Jerome släpps in i huset, och utforskar vad de kan göra, håller de sig absolut inte till den traditionella scenen. De låter sig inspireras av oväntade platser. Sedan skapar Jerome musik och ljudkollage utifrån det som de gått igång på. 

"Teknikern ska lära sig att filma koreografin och följa dansaren genom huset, så det är en helt egen koreografi som pågår bakom kameran”, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare vid Dans i Nord. 

Hon berättar vidare att dessa dansfilmer är som en ny konstform i sig, och på grund av pandemins begränsningar fyller den en viktig funktion för att fortsätta upprätthålla publikkontakten, men samtidigt upptäcka nya kreativa arbetssätt att utveckla konstformen på.  

Anthony Lomuljo och Jerome Marchand lärde känna varandra på Kungliga baletten, där de båda haft sin bas som dansare.  I duons livestreamade serie, Northern sessions, har de tidigare bjudit på livesända föreställningar från Moskosel Creative Lab, Studio Acusticum i Piteå, Kulturens hus i Luleå och Haparanda Stadshotell, vilka har producerats av Dans i Nord.  

"När pandemin tvingade oss att ställa in planerade föreställningar med publik, hittade vi ett nytt sätt att nå ut med vår konst på ett säkert sätt", säger Anthony Lomuljo. 
 
Nu har turen kommit till Björknäsgymnasiet i Boden, som ska utforskas och tolkas av dem.  En påsklovstom skola får liv.

Dans i Nord i samarbete med Bodens kommun.

Senast uppdaterad: 2021-03-29