kvinna som dansar

Nytt projekt ska tillgängliggöra dans för barn och unga med funktionsvariation

Bodens kommun går in som finansiär i projektet Dance 4 You som ska tillgängliggöra dans för barn och unga med funktionsvariation.

Hur kan dans bli mer tillgängligt för unga med funktionsvariation? Den frågan ska besvaras i dansföreningen Dance Direcion Associations nya projekt Dance 4 You som Bodens kommun går in och finansierar.  Målet är också att öka utbudet av anpassade fritidsaktivitet för målgruppen.

– Det behövs att fler tar initiativ och och skapar möjligheter för den här målgruppen. Att det nu kommer finnas dans är toppen, säger Sandra Sjögren, specialpedagog på Sturskolan i Boden, som engagerat sig i projektet.

I sommar arrangeras dansdagar för barn och unga (10-18 år) med funktionsvariation och till hösten startar anpassade och kostnadsfria danskurser för målgruppen.

– Vi tyckte att det var viktigt att insatsen är kostnadsfri så att alla kan ta del av dansen. Det kommer att bidra till att fler unga har möjlighet till en meningsfull fritid. Det känns extra fint att så många står bakom projektet, säger ansvarig danslärare Linda Lundqvist.

Projektet drivs under två år och finansieras av Bodens kommun, Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Pionjären Fastighets AB.

– Det var en självklarhet att stötta ett sånt här projekt som ser till att göra dans mer tillgängligt och anpassat för våra unga bodensare som har funktionsvariationer. I Boden arbetar vi aktivt med att säkerställa ett brett och aktivt kultur- och fritidsliv för alla våra medborgare och det här projektet ligger helt i linje med vad vi ska satsa på, säger Catharina Ask, ordförande i Bodens kommuns kultur-, fritids- och ungdomsnämnd.

I Boden har vi ett levande föreningsliv och nära till våra eldsjälar, vinnarskallar och förebilder. Bodens kommun utsågs nyligen till Sveriges föreningsvänligaste kommun och det är det vi kallar #närhetsliv.

Foto: Jennie Carnudd

Senast uppdaterad: 2023-12-21