Rosa rund skylt med texten Popupsommar Boden i gult och en rad med klädnypor som hänger på ett snöre.

Popupsommar är tillbaka 

Nu är det klart: det blir en Popupsommar i Boden 2021. I juli poppar det upp musik, dans och teater vid minst 50 småskaliga evenemang runt om i kommunen. “Vi ställer inte in, vi ställer om”, säger arrangören Linnéa Byberg. 

Konceptet som gjorde succé i Boden 2020 är nu tillbaka. Under perioden 26 juni till 1 augusti arrangeras en lång rad småskaliga kulturevenemang runt om i Boden under paraplyet Popupsommar i Boden 2021.  

I dagsläget finns 50 programpunkter med i planeringen men fler aktiviteter kommer att läggas till efter hand. Det blir dans för små och stora barn, massor med musik både på restauranger och ute i byar, det blir teater för stora och små och det blir allsång på särskilda boenden och mycket mer.  

–  Vi vill att Boden ska vara en attraktiv sommarstad och att vi som hemestrar här ska få en fin upplevelse och sommarminnen. Sen handlar det också mycket om att hjälpa våra företag att överleva, säger Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun. 

Popupsommar Linnéa

Trygga mötesplatser 

Grunden till konceptet som föddes 2020 var ställa om från få storskaliga folkfester till många små, nära och smittsäkra kulturupplevelser runt om i hela kommunen.  

– Det som var bra var ju att det verkligen blev något som hände i hela Boden. Kulturarrangörer både i centralorten och i byarna gjorde superfina insatser för att möjliggöra för kultur och ännu tryggare mötesplatser. Det vi lärde oss var att det går att göra väldigt mycket. När man tänker tillsammans och ställer om och är påhittig går det att göra nästan vad som helst i Boden. Det finns en otrolig vilja och drivkraft i våra föreningar till att möjliggöra för upplevelser, säger Linnéa. 

Alla evenemang under Popupsommar i Boden 2021 kommer att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det som gäller just nu är max 100 personer i publiken vid evenemang utomhus utan anvisade sittplatser, men många av arrangemangen kommer att ha färre i publiken än så. 

– En lärdom från i fjol är att våra arrangörer nu vet hur man undviker köbildning, hur man möblerar på ett sätt som minskar trängsel och hjälper människor att hålla distans. Vi har lärt oss mer så det blir ännu enklare den här sommaren, säger Linnéa Byberg. 

Många aktörer går samman 

Evenemangen kommer bland annat att äga rum på restauranger, hembygdsgårdar, caféer i byar, Stadsparken och hembygdsområdet i centrum. Hela programmet kommer att presenteras på boden.se innan midsommar.  

Bodens kommun är huvudarrangör och genomför Popupsommar i samverkan med en mängd olika föreningar, företag och organisationer. Bodens Energi och H2 Green Steel hjälper till med finansieringen. 

–  H2 Green Steel är glada att kunna vara med och bidra till en härlig och innehållsrik sommar i Boden, säger Carl Johan Mix, projektledare / kommunikation på H2 Green Steel. 

Linnéa Byberg vill fånga upp allt som händer under perioden, så alla kulturarbetare, föreningar och företag och organisationer som planerar aktiviteter får gärna höra av sig till evenemang@boden.se. Det kan vara allt från kubbturnering till våffelcafé, loppisar eller cykellopp. 

–  Det fina med Popupsommar är ju att det är så många som går samman, så många föreningar som har planerade aktiviteter och kliver in under paraplyet för att visa hur mycket som händer i Boden under sommaren, säger Linnéa. 

Senast uppdaterad: 2023-12-21