Nyheter
Socialförvaltningens råd till dig i värmeböljan
Enligt väderprognosen kommer värmen att fortsätta ytterligare några dagar. Det medför att vi behöver minimera kända risker för brukare och patienter, men även för dig som invånare.
Socialförvaltningen har en handlingsplan gällande vad du ska uppmärksamma och tänka på vid värmebölja som har skickats ut till verksamheterna för att minska riskerna för värmeslag.
I handlingsplanen uppmanas personalen att göra extra besök hos brukare för att se till att de får i sig nog med vätska i värmen och mår bra.
Den extrema värmen innebär även en ökad belastning på personalen i våra verksamheter. Verksamheterna drabbas på olika sätt och därför uppmanar socialförvaltningen sina verksamheter att se över vad personalen kan behöva för att underlätta arbetet.
Här kommer symtom och råd vid värmebölja, för att du ska kunna hålla utkik efter äldre, familj, kollegor eller vänner som far illa i värmen.
Symtom vid värmeslag
- huvudvärk
- illamående
- kräkningar
- synrubbningar
- yrsel
- förvirring
- snabb puls
- minskad urinmängd
Riskgrupper vid värmebölja är
- äldre
- kroniskt sjuka (exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, lungsjukdom, njursjukdom, diabetes, demens och psykisk sjukdom)
- personer med funktionsnedsättning
- personer som tar vissa typer av medicin - dosen kan behöva ändras (exempelvis vätskedrivande tabletter).
Råd vid värmebölja
- Var uppmärksam på inomhustemperaturen – risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.
- Drick mer än vanligt – vänta inte på törstkänsla.
- Ät gärna mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.
- Ordna en sval miljö – använd gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när det är svalt.
- Svalka kroppen – en kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande kläder i syntetkläder.
- Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
- Kontakta sjuksköterska om någon visar tecken på att må dåligt av värmen - varningstecken kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens, yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist.
Bodens kommun/Socialförvaltningen