Is på Lule älv vid Ågärdan. I bakgrunden syns Vittjärvs kraftverk. Bilden är tagen i februari 2020.

Tunna isar i år - var väldigt försiktiga

Med tanke på det rådande väderläget så finns det all anledning att vara försiktig när man tänker ge sig ut på isarna denna vår.

De otroligt tragiska dödsfallen som hänt i närtid i södra Sverige måste tas som en varningsklocka även för oss här uppe i norr. Kärnisarna är mycket tunnare än normalt vilket betyder att det på kort tid kan uppstå vakar och försvagad is på områden som normalt är säkra att vara på.

Det är just för att undvika att människor i allmänhet och ungdomar i synnerhet ska hamna i dessa farliga situationer ute på isarna som NordPoolen genomför information om issäkerhet och erbjuder ungdomar att pröva ett isvaksbad varje år vid den här tiden.

Detta år när badet skulle genomföras kunde det konstateras att istjockleken är mycket mindre än normalt.

Att tänka sig för innan man ger sig ut på isen är nyckeln, för när isen brustit så är det för sent helt enkelt. Man bör även se till att man kan hantera den utrustning som man har med sig, isdubbar, livlina, mm.

Om man har en flytoverall till exempel så fungerar den inte om man tar av sig den för att det känns lite varmt.

Tyvärr så kan det konstateras att de tragiska händelserna som skett drabbat äldre män som ofta överskattar sin förmåga. 

Olycksfallsstatistiken i övrigt visar tydligt att så är fallet överlag, så tänk er för en extra gång innan ni ger er ut på isarna i vårsolen, unga som äldre.

Vill du lära dig mer så finns det information på bland annat Issäkerhetsrådets hemsida issakerhet.se.

Exempel på utrustning:

  • Isdubbar 
  • Ispik
  • Räddningslina
  • Flytväst med grenband eller rätt packad ryggsäck. Rätt packad innebär normal packning med ombyte i vattentäta plastpåsar. Ryggsäcken ska fästas stadigt mot kroppen med höftbälte, bröstrem och grenband. Om ryggsäcken saknar grenband finns det att köpa separat.
  • Termos med dryck och matsäck. Vätskebrist uppstår lätt vid ansträngning i kyla och ger snabbt nedsatt prestationsförmåga.
  • Mobiltelefon som förvaras i särskild vattentätt mobilfodral.
  • Visselpipa
Senast uppdaterad: 2023-11-20