Elev från Björknäsgymnaisiet som kör hjullastare och kör ut grus på väg på Åberget.

Elever bidrar med anläggningsjobb

Björknäsgymnasiets program Bygg och Anläggning har fått ett skarpt uppdrag av Bodens kommun där lärande och praktik kombineras med samhällsnytta.

På Åberget råder brinnande aktivitet när Bygg- och anläggningsprogrammet är ute och jobbar. Här får de anläggningselever som går andra året jobba praktiskt med uppdrag som ändå behöver göras kommunalt. Bodens kommun står för material och gymnasieprogrammet använder sin maskinpark. De varvar teori med praktik i alla de moment som uppdraget kräver. Uppdraget är att förbättra ridvägarna på Åberget. Ute på området arbetar tre grävmaskiner och en hjullastare, under ledning av Tomas Lundström, yrkeslärare på anläggningssidan. 

Tomas Lundström

- Det betyder väldigt mycket att eleverna får köra ute i verklig miljö, inte bara på ett skolområde där det de gör måste rivas. Här får de jobba färdigt och träna på att framföra maskinerna på ett säkert sätt även där det kan röras folk och hästar, säger han. 

Han har själv nyligen lämnat yrket som maskinförare efter 30 år för att föra vidare sin kunskap till ungdomarna på Björknäsgymnasiet.  

Momenten som fyra elever åt gången får träna på här är allt från dikning till planering av grus, stenplockning och trumbyten. 

Student i grävmaskin

Bakom spakarna i en av maskinerna sitter Sara Jonsson. Hon valde att hoppa av frisörprogrammet i Luleå för att satsa på bygg och anläggning i Boden istället. 

- Jag tänkte att det är ett bra betalt jobb, och så är det roligt. Det här är superkul, och bra lärare och skola, säger hon.

Text: Anna Bergström / Foto: Mats Engfors

Senast uppdaterad: 2022-12-06