Nyheter
Att vara RIB:are är att göra skillnad
Som RIB:are, räddningspersonal i beredskap, får du möjlighet att göra skillnad, hjälpa människor och rädda liv i ditt eget närområde. Räddningstjänsten i Boden har idag 40 stycken beredskapsanställda som, utöver sitt ordinarie arbete, är beredda att rycka ut. Och nu behöver vi bli fler RIB:are!
Räddningstjänsten är i huvudsak ett kommunalt ansvar, förutom några mindre, specialiserade delar som ligger under statligt ansvarsområde. Det finns ungefär 16 000 heltidsanställda och beredskapsanställda inom den kommunala räddningstjänsten i Sverige. Av dem är runt två tredjedelar, det vill säga 11 000 räddningspersonal i beredskap, RIB.
– RIB:arna utgör det stora och viktiga underlaget av svensk räddningstjänstpersonal. Genom beredskapsanställd personal kan man upprätthålla en god beredskap för de insatser som ligger under vårt ansvar, säger Magnus Nilsson, enhetschef på räddningstjänsten i Boden.
Medan den heltidsanställda räddningstjänstpersonalen i huvudsak är förlagd till stadskärnan, där frekvensen av olyckor och bränder är högre och tillbuden oftast är mer komplex, så försöker man förlägga RIB-stationerna så de täcker upp mer av kommunens yta. I Boden finns två RIB-stationer, en i Harads och en i Bodens centralort.
Bildtext: Som RIB:are får du möjlighet att göra skillnad, hjälpa människor och rädda liv i ditt eget närområde.
Ger bra täckning och snabba insatser
– Vi har fem RIB:are i Harads och fem i centralorten som samverkar med våra fem heltidsanställda brandmän. Det ger oss en mycket bra täckning med snabba insatser. RIB:arna rekryteras från närområdet till sin station, så de har också god lokalkännedom och kan vara snabbt på plats. Det tar exempelvis cirka 40 minuter för räddningstjänsten i Boden att vara på plats i Harads, medan våra beredskapsanställda där kan sitta i brandbilarna och var på väg inom fem minuter.
Lina är en lokal skyddsängel
Lina Enberg, från Övre Svartlå, är en av de beredskapsanställda inom räddningstjänsten i Harads. Till vardags jobbar hon på Tankeborgens fria förskola, men en vecka i månaden är hon beredd att rycka ut som en del av räddningstjänsten i Harads. Att jobba med och hjälpa människor har alltid känts viktigt för Lina.
– Jag hade först ingen direkt tanke på att bli RIB:are, utan tänkte mer runt ambulanssjukvårdare, polis eller sjuksköterska. Men så såg jag en annons på Facebook och skickade in en ansökan. Sedan gick det fort. Bara några dagar senare fick jag göra läkarundersökningen och fystestet och sedan grundutbildningen direkt på det. Det var väldigt spontant, men samtidigt kändes det självklart. Att vara RIB:are är ju på ett sätt en blandning av allt jag tänkt, säger Lina.
Efter grundutbildningen i oktober 2021 så gick hon och en kvinnlig kollega rökdykarutbildningen i Luleå i december samma år.
– Det var väldigt roligt, säger Lina och skiner upp i ett brett leende. Otroligt lärorikt och så häftigt! Mycket teori också förstås, men viktigt att få prova på praktiskt och känna på utrustningen och alla moment.
Bildtext: Lina Enberg är en av de 40 anställda RIB:arena i Bodens kommun. En vecka per månad är hon beredd att rycka ut som en del av räddningstjänsten i Harads.
Att vara RIB:are är givande på många sätt, både att kunna hjälpa andra människor och den familjära sammanhållning som finns i gruppen, och Lina vill absolut uppmuntra andra att söka till räddningstjänsten som beredskapsanställd.
– Det är bara att söka, tycker jag, vi ställer upp för varandra har kul tillsammans och man känner sig verkligen jättevälkommen. Och vi vill och behöver verkligen bli fler – både tjejer och killar. Vi är tre tjejer i Harads, men skulle det vara roligt om vi var flera.
”Det brinner, det brinner”
Att kombinera arbete med jourberedskap brukar inte vara några problem. Arbetsgivarna på orten förstår oftast vilken betydelse och viktig uppgift som RIB:arna har. Lina, till exempel, kan inte vara själv med förskolebarnen den veckan hon har jour. Och barnen tycker det är imponerande att Lina också är brandman.
Bildtext: Till vardags jobbar Lina Enberg på Tankeborgens fria förskola.
– Min personsökare är givetvis jättespännande, men alla barn vet att man inte får röra den. Sedan kommer det provlarm på sökaren varje dag på lunchen kvart i elva och då skriker de: ”Lina, det brinner, det brinner” fast de vet att det bara är ett test, säger Lina och skrattar.
___
Jobba som RIB:are i Bodens kommun
För att jobba som räddningspersonal i beredskap måste man vara fullt frisk och vara i god fysisk form, men det finns många myter om superfysik och ”stora, starka brandmän” menar Magnus Nilsson.
– Vi söker helt vanliga människor som vill göra skillnad. Allt som krävs är att man bor och arbetar på orten, att man har bilkörkort och klarar ett grundläggande fystest och arbetsprov. Och är man intresserad är man alltid välkommen att besöka oss på räddningstjänsten, vara med på någon av våra övningar eller komma till någon av våra prova på-dagar.
Gå utbildningarna för att bli RIB:are
Som RIB:are har du ett vanligt jobb med betald beredskapsjour sju dagar var tredje vecka, plus eventuellt utryckningstillägg. Det som krävs för att bli RIB:are är att man går en avlönad grundutbildning på 16 timmar och en kompletterande rökdykarutbildning på 56 timmar. När man fått mer erfarenhet får man gå en tre plus tre veckor lång grundutbildning för räddningspersonal i beredskap, GRIB.
Vill du bli RIB:are? Välkommen att besöka räddningstjänsten i Boden. Var med på övningar eller kom på prova på-dagar. Vill du veta mer om räddningspersonal i beredskap gå in på: blideltidsbrandman.nu
Fakta: Grundförutsättningarna för dig som vill söka till RIB:are
- Över 18 år
- Frisk
- God kondition
- Simkunnig
- Ej mörk- eller höjdrädd
- Gilla lagarbete
- Stresstålig
- Körkort
- Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 5-7 minuter
- Godkännande från huvudarbetsgivare
___
Brandman på jobbet-dagen den 5 september
Den 5 september hyllar vi Sveriges brandmän i beredskap (deltidsbrandmän) och deras huvudarbetsgivare. Brandmän runt om i landet bär valfri utrustning (t-shirt, larmställ, hjälm etc.) hos sin huvudarbetsgivare för att visa att de också är brandmän.
Är du RIB-anställd? Ta på dig valfri utrustning och ta gärna en bild på dig i din jobbsituation under tisdagen den 5 september. Eller för den delen om du är ledig när du handlar, lämnar hämtar på skola/förskola hos frisören.
Du får gärna skicka din bild till raddning@boden.se så delar vi den. Delar du bilden på sociala medier så använd hashtaggen #brandmanpåjobbet.
Läs mer om brandman på jobbet-dagen HÄR
___
Text: Axel Berger, KOMM Bodens kommun, Foto: Mats Engfors